ZA ZDRAVO POTOMSTVO: Orasi poboljšavaju kvalitet sperme

Svakodnevno konzumiranje po 75 grama oraha može muškarcima da popravi kvalitet spermatozoida, a samim tim im se povećava plodnost i šansa da na svoje dete prenesu bolje gene

  • 0

Kako je objavljeno u časopisu Biology of Reproduction, grupa naučnika s univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu došla je do ovih rezultata tako što je 117 zdravih muškaraca starosti od 21 do 35 godina podelila u dve grupe.

Muškarci iz prve grupe, njih 58, nisu jeli orahe, a iz druge, kojih je bilo 59, konzumirali su po 75 grama oraha dnevno. Nakon 12 sedmica, ispitivan je kvalitet sperme učesnika u istraživanju. U tu svrhu su korišćeni klasični parametri plodnosti - koncentracija, vitalnost, mobilnost, morfologija i eventualne hromozomske anomalije spermatozoida.

Rezultati su pokazali bolji kvalitet sperme kod muškaraca koji su konzumirali orahe. Povećanim unosom nezasićenih masnih kiselina omega-6 i omega-3 sadržanih u orasima, ti mladi muškarci su poboljšali svoju plodnost smanjenjem hromozomskih anomalija sperme.

Nikakva značajnija promena, međutim, nije konstatovana kod muškaraca koji nisu konzumirali orahe. Sada treba da budu obavljena dodatna istraživanja na neplodnim muškarcima kako bi se ispitao uticaj konzumiranja oraha na njihovu sterilnost.

(Tanjug)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA