KAKAV OTAC, TAKAV SIN: Preljuba je u genima

Socijalni psiholozi iz Češke sproveli su zanimljivo istraživanje na temu neverstva i povezanosti sa preljubništvom u primarnoj porodici

  • 0

U studiji je učestvovalo 86 parova, a naučnici su ispitivali nivo poverenja u njihovim vezama, stavove prema seksu i slučajeve prevare u porodici. Zaključak istraživanja je da su muškarci čiji su očevi bili neverni skloniji preljubi nego žene čije su majke varale svoje muževe.

Vođa istraživačkog tima Jan Havliček, objasnio je ove rezultate time što dečaci tokom odrastanja posmatraju svet oko sebe i na primerima uče šta je prikladno ponašanje. Njihov mentor za definisanje moralnih normi i razlikovanja dobrog od lošeg u tom periodu jeste očinska figura.

Kako tvrdi psiholog sa kalifornijskog univerziteta Marti Hasleton, objašnjenje za to što ćerke nisu pogođene neverstvom jednog od roditelja na isti način kao sinovi leži u genetici.

- Stvar je u tome da privlačni očevi uglavnom imaju sinove koji su i sami zgodni, a izazovni muškarci imaju više prilika za prevaru, jer mnoge dame žele njihov genetski materijal. Za razliku od mladića, atraktivne devojke ne moraju nužno da budu i neverne, jer je njihov primarni biološki zadatak da traže što kvalitetnije partnere s kojima će imati potomstvo – tvrdi Hasleton.

Oba stručnjaka se slažu da na eventualnu prevaru ne utiče činjenica da li je neki muškarac zadovoljan u svojoj vezi ili ne, već da je jačem polu glavni motiv za preljubu - seks. Za razliku od njih, žene varaju ako su nezadovoljne odnosom s partnerom i u prevari vide mogućnost da pronađu novog.

(broj1.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA