3D PLIVAČI: Spermatozoidi su dešnjaci koji se kreću spiralno (VIDEO)

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta razvili su novu 3D tehniku pomoću koje je moguće pratiti kretanje spermatozoida na njihovom putovanju ka jajnoj ćeliji

  • 0

Spermatozoidi su izuzetno mali i brzi, i zbog toga ih je bilo teško pratiti. Međutim, zahvaljujući novoj metodi, to danas više nije problem. Ovu tehniku za praćenje kretanja spermatozoida razvio je inženjer i profesor Ajdogam Ozkan sa svojim timom stručnjaka, a analizu su radili na 24.000 spermatozoida.

Naučnici su utvrdili da se spermatozoidi uglavnom kreću ka napred, ali postoje i oni "hiperaktivni" kojima se putanja menja, ali nikada ulevo. Ustanovili su da se oko 5 odsto njih kreće spiralno, ali gotovo sve spirale bile su okrenute udesno, što vodi do zaključka da su spermatozoidi retko "levaci".

Istraživači nisu hteli da nagađaju zbog čega je to tako, pa se još uvek ne zna ima li zdravlje spermatozoida veze sa smerom plivanja, ali će ova tehnika, slična onoj koja se koristi u pametnim telefonima i digitalnim kamerama, svakako u budućnosti biti od koristi pri posmatranju sličnih ćelija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA