Muški polni nagon krivac za sve konflikte u svetu

Psiholozi tvrde da je muška potreba za navijanjem, tučom, odlaskom u rat i drugim vidovima agresivnog ponašanja neumitni rezultat evolucije

  • 0

Konačni zaključak studije kojom je obuhvaćeno mnoštvo dosadašnjih psiholoških istraživanja na temu agresije jeste da su muškarci evolutivno predodređeni da budu netrpeljivi prema ljudima koji nisu pripadnici njihove društvene grupe.

Tokom prirodne selekcije agresija je proizašla iz potrebe za osvajanjem žena, teritorije i socijalnog statusa. No, kako ne bi dolazilo do koškanja među saplemenicima, ona je veštački usmeravana ka spolja. Tako danas imamo sukobe do kojih dolazi između nacija, verskih zajednica, uličnih bandi, navijačkih grupa...

Međutim, naučnici tvrde da se osnovni pokretač za ovakvo ponašanje krije u muškom polnom nagonu. Dokaze za ovu tezu moguće je pronaći kroz istoriju, jer su mnogi ratovi vođeni upravo zbog borbe oko žena.

Za razliku od muškaraca, dame se razvijale tako da konflikte uvek pre razrešavaju mirnim putem. Prema rečima psihologa, one su prirodnom selekcijom programirane da neguju i budu prijateljski nastrojene, jer je to bio jedini način da zaštite svoju decu.

Bilo kako bilo, ostaje pitanje da li zaključak ovog istraživanja sme da se koristi kao izgovor za dalji razvoj oružja kojim je moguće zatrti kompletnu planetu, ili je došlo vreme da se evolucija usmeri u nekom mirnodopskijem smeru.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA