MALA ŠKOLA EROTIKE: Da li znate kako da uzbudite ženu?

Njena strastvenost pojavljuje se kao grom iz vedra neba, kad mu se ni vi ni ona ne nadate, ali ipak, uzbuđenje nije toliko stihijska pojava koliko se čini. Saznajte šta je uzbuđuje i koji sve tipovi žena postoje

  • 0

Znate li kako da razbuktate ženski libido? Najveći broj dama ne upušta se u analize šta je to što ih pali i veruju da se uzbuđenje dogodilo samo od sebe. Može ih zadesiti u najneočekivanijem trenutku, s najmanje prikladnim partnerom, ili okidač koji će probuditi strast može da bude zapaljiva scena seksa iz omiljene knjige ili filma.

One mogu da imaju uopštenu ideju o tipu muškaraca (ili žena) koji im se sviđaju ili mogu biti vrlo svesne toga šta ih u seksu pali. Međutim, izvan tih generalnih ideja, seksualno uzbuđenje mahom je nepoznanica.

Naučnici su saglasni u tome da je postizanje uzbuđenja kod žena kompleksan proces, ali malo je informacija o tome kako se to dešava. Do šezdesetih godina verovalo se u stereotipe da se dame uzbuđuju nežnošću, kao što su prisnost i dodiri. Tada su se pojavili Alfred Kinsi, Nensi Fridaj i Šer Hajt, koji su zastupali tezu da su mašta pripadnica nežnijeg pola često može da bude sirova i prljava podjednako kao i kod muškaraca.

Dakle, šta je to što podstiče libido žene? Naša erotska mapa (kompleksna šema svega što nas privlači i budi želju za seksom) jedinstvena je za svaku jedinku. Uslovljena je genima, hormonima i pređašnjim erotskim iskustvima koja su nas formirala u ranoj adolescenciji. S godinama, ta se erotska mapa postepeno menja, pod uticajem različitih vidova seksa koje smo isprobali. Takođe, ne bi trebalo zanemariti ni okolinu, stres kojem smo izloženi, zdravlje i kondiciju, kao ni podsticaj koji dobijamo od partnera. Erotska mapa pojedinaca unikatna je, ali postoje opšta mesta koja se pojavljuju u većem broju njih.

Autorka Petra Zebrof razlikuje četiri osnovna vida ženskog uzbuđenja. Jednako kao što postoje različiti načini učenja (vizuelni, auditivni, kinetički), tako postoje različiti tipovi seksualnog uzbuđivanja. Najčešće je svaka osoba komplikovana kombinacija svih ovih tipova.


Senzualni tip

U potpunosti telesan, oslanja se na čula (dodir, miris, ukus). Uzbuđenje nastupa kada osete dodir na koži, prefinjeni miris ili kada jedu nešto hranu koja ih dovodi u erotično stanje.

Kognitivni tip

Put do uzbuđenja vodi kroz glavu. Ona se oslanja na mišljenje i maštu. To je tip osobe koju podstiče razmišljanje o seksualnom činu ili naprosto ono što vide ispred sebe. Mašta i pornografija njima su veoma važne.

Prisni tip

Njena primarna motivacija je da bude što dublje povezana s partnerom. Uzbuđenje raste iz stvaranja prisnosti, osećaja sjedinjenosti i pripadnosti.

Zavodnički tip

Postiže uzbuđenje uzbuđujući partnera. Njih najviše pali kada partner misli da su seksi i privlačne. Mala doza egzibicionizma uvek je važna za pripadnice ovog tipa.

(TPortal.hr / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA