RAK DOJKE: Osam stvari koje možete uraditi da sprečite njegov nastanak

S obzirom na to da je oktobar mesec osvešćivanja dama o rizicima od dobijanja raka dojke, ranom prepoznavanju simptoma i metodama lečenja, dajemo vam nekoliko saveta na temu zdravih navika čijim usvajanjem bi moglo doći do sprečavanja pojave ove opake bolesti

  • 0

U Srbiji svake godine 4.000 žena dobije dijagnozu malignog tumora dojke, a zbog izostanka pravovremene reakcije umre njih oko 1.600.  Evo šta možete da uradite za sebe i svoje zdravlje kako biste izbegli ovu opaku bolest.

Ne dozvolite taloženje sala na stomaku

Stručnjaci tvrde da postoji veza između masnoća nataloženih u predelu struka i raka dojke. Višak kilograma podstiče lučenje estrogena, a višak ovog hormona u telu može dovesti do malignih oboljenja. Nije neophodno da budete mršavi kao daska, već samo malo da obratite pažnju na salo oko stomaka, tako što ćete smanjiti unos ugljenih hidrata (beli hleb, testenine, pirinač) i deo svog vremena posvetiti brzom hodanju ili trčanju. Istraživanja pokazuju da se kod gojaznih dama skidanjem samo 5 odsto telesne mase snižava rizik od oboljevanja od raka dojke za čitavih 25 odsto.

Rađajte decu

Što pre zasnujete porodicu, to je rizik za rak dojke niži. Dame koje su svoje prvo dete dobile u ranim dvadesetim imaju upola manje šanse da obole u odnosu na žene koje su prvi put zatrudnele u tridesetim. Svaka sledeća trudnoća dodatno umanjuje mogućnost javljanja tumora.

Vitamin D3

Manjak sunčeve svetlosti sprečava proizvodnju ovog esencijalnog vitamina, blagotvornog za prevenciju tumora. Ako se nalazite u rizičnoj grupi, zamolite svog lekara opšte prakse da vam jednostavnom analizom krvi proveri nivo vitamina D3 u krvi, pa ako je on manji od uobičajenih vrednosti, krenite sa uzimanjem suplemenata u vidu tableta.

Jedite povće

Rak dojke možete sprečiti onim što vam se nalazi u tanjiru. Lekari smatraju da ona hrana koja je dobra za vaše srce zasigurno čuva i vaše grudi. Izbegavajte preterani unos  šećera, crvenog mesa, pržene hrane i suhomesnatog,  a jedite namirnice bogate vlaknima, u šta spadaju voće, povrće, mahunarke i zrnevlje. Brokoli, kupus i karfiol imaju posebnu ulogu u sprečavanju nastanka raka.

U krevet idite na vreme

Loše vesti za sve dame koje rade treću smenu. Kasni odlazak u krevet i noćni rad povećavaju rizik od raka dojke za 30 do 60 odsto! Stvar je u već pomenutom nedostatku sunčeve svetlosti, čime se smanjuje proizvodnja dragocenog melatonina u vašem telu, a povećava proizvodnja estrogena.


Redovno proveravajte svoje grudi

Nažalost, u Srbiji čak ni žene koje su upoznate sa tehnikama samoprogleda dojki to ne čine jednom mesečno, kako je preporučeno. Kao posledica toga, skoro 80 odsto dama lekaru se javlja tek u poodmakloj fazi bolesti, kada su prognoze mnogo lošije i postoji velika verovatnoća da će morati da dođe do amputacije dojke, a nije mala šansa ni da se sve, nažalost, završi smrtnim ishodom. Redovno sami proveravajte svoje grudi, posećujte ginekologa barem jednom u nekoliko meseci, a ukoliko imate bilo kakvih sumnji, idite na mamografiju.

Smanjite šećer

Pored toga što ćete smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, redovnim kontrolisanjem šećera u krvi sprečićete i razvijanje raka dojke. Istraživanja pokazuju da dame koje muku muče sa povišenim šećerom imaju za 40 odsto više šansi da dobiju i maligne promene na dojci.

Izbegavajte "snimanja"

Nepotrebni odlasci na rendgen, skener, nuklearnu terapiju ili fluoroskopiju - metode koje rade na principu radioaktivnih talasa - umnogome povećavaju rizik od dobijanja raznih tipova tumora. Uvek pitajte svog lekara da li je takav pregled neophodan i, ako je moguće, odaberite alternativu u vidu magnetne rezonance ili ultrazvučne dijagnostike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA