NAUČNICI OTKRIVAJU: Evo zašto muškarci umiru pre žena

Činjenica da je biologija žena i muškaraca različita, a isto tako poznato je da su dame revosnije po pitanju svog zdravlja i češće odlaze kod lekara. Dosad to se činilo kao sasvim razumno objašnjenje razlike u dužini života među polovima. Međutim, nedavno je otkriven pravi krivac

  • 0

Glavni razlog zbog kog muškarci širom Evrope u proseku umiru ranije od žena je, verovali ili ne, duvanski dim! Podaci Svetske zdravstvene organizacije otkrivaju da su bolesti povezane s pušenjem odgovorne za 60 odsto razlika u dužini života u većini zemalja.

- Posle cigareta, preterivanje s alkoholom uzrok je 20 odsto dispariteta - piše u izveštaju objavljenom u časopisu "Kontrola duvana".

U 30 evropskih zemalja smrt zbog različitih uzroka bila je češća kod muškaraca nego kod žena, ali nije u svim zemljama razlika toliko velika, što ukazuje da je je ranija smrtnost posledica nekih navika, uglavnom povezanih s pušenjem.  Pušenje je krivac za 40 do 60 odsto razlika u smrti među vršnjacima različitog pola u svim zemljama, izuzev Danske, Portugalije i Francuske.

Vođa istraživačkog tima britanskog Medicinskog istraživačkog saveta, dr Geri Mekartni, kaže da studija pokazuje da razlika nije tek posledica biološke razlike između muškaraca i žena.

- Razlike između zemalja ukazuju da je u pitanju posledica društvenih navika i to uglavnom onih koje se odnose na konzumaciju cigareta – ističe Mekartni.

(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA