POZA 69 MOŽE BITI OPASNA: Oralnim seksom možete zaraditi rak grla

Seksualno prenosiva virusna infekcija, humani papiloma virus (HPV), koja se obično povezuje s rakom grlića materice, takođe povećava rizik od raka grla za pet puta

  • 4

Stručnjaci kineske Akademije medicinskih nauka i Medicinskog fakulteta Pekinškog univerziteta su do ovakvog zaključka došli proučivši rezultate 55 studija iz poslednje dve decenije. Utvrdili su da je kod 28 odsto osoba s rakom grla, obuhvaćenih tim studijama, kancerozno tkivo davalo pozitivan rezultat pri testiranju na humani papiloma virus (HPV).

Naročito veliki rizik za rak grla nosi virus HPV-16, koji je samo jedan od više od 40 vrsta dotičnog virusa, od kojih većina ne povećava rizik obolevanja od raka.

- Kod većine pacijenata rak grla posledica je preterivanja s duvanom i alkoholom, loše ishrane ili izloženosti pojedinim hemikalijama – prokomentarisao je kineske nalaze, Vilijam Mendenhol, specijalista radiološke onkologije sa Univerziteta Floride.

HPV virus, po Mendenholu, igra mnogo veću ulogu u nastanku raka zadnjeg dela jezika nego raka grla. Pritom, neko ko oboli od raka zadnjeg dela jezika u pedesetim godinama, najčešće je zaražen HPV virusom još u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

Najmanje polovina seksualno aktivnih osoba se zarazi HPV virusom pre ili kasnije, ali ga imunološki sistem najčešće neutrališe. Mendenhol ipak podržava stav američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da protiv HPV virusa treba preventivno vakcinisati i dečake i mlade muškarce.

(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeka

    4. decembar 2012 | 00:53

    Pa od nečega mora da se umre. U vreme ove bede, kada se nema za hranu i ogrev, plašute nas, i seks, da ne upražnjavamo, strašno.

  • vlada

    3. decembar 2012 | 18:10

    Hahahahaha zato me boli grlo

  • vlada

    4. decembar 2012 | 23:09

    Lakinobarac nisu svi gejevi kao ti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA