• 1

SPERMA U OPASNOSTI! Upoznajte sve neprijatelje očinstva

Za neke stvari opšte je poznato da nisu prijateljske nastrojene prema spermatozoidima. Međutim, ima i onih za koje mnogi ne znaju, a upravo te mogu biti posebno opasne

  • 1

Ako ste muškarac koji radi na tome da postane otac, onda je najbolje da prestanete da pušite i maknete laptop iz krila, jer će to spermi dati veće šanse da dođe do cilja. Na broj spermatozoida utiče mnogo toga, a za neke stvari verovatno nikada niste ni čuli. Donosimo vam pregled iznenađujućih stvari koje imaju opasan efekat na spermu.

Konzervirana hrana

U domaćinstvima se nalaze namirnice koje ozbiljno mogu da naruše kvalitet sperme. To se ponajviše odnosi na konzerviranu hranu, odnosno na limenke u kojima je sačuvana. Limenke su obložene BPA smolom koja štetno utiče na spermu. Posebno su rizične konzerve s kiselom hranom uz koje češće ide i BPA smola.

Seksi igračke

Određena vrsta plastike koja se koristi za proizodnju seksualnih pomagala izuzetno je štetna za mušku plodnost, jer sadrži opasne sastojke. Neki od njih utiču na smanjenje broja spermatozoida, ali i smanjenje kvaliteta. Izbegavajte plastične igračke te radije koristite staklene i silikonske.

Kozmetika

Mnogi šamponi, sapuni, dezodoransi i kreme za brijanje sadržavaju ftalate - tečnosti koje su opasne po zdravlje, a posebno za spermu. Birajte proizvode koji ih ne sadrže.

Cigarete i marihuana

Nije tajna da nikotin šteti spermi, ali ako mislite da “trava” ima manje štetan efekat, varate se. Dokazan je lošiji kvalitet sperme kod muškaraca koji su redovno pušili marihuanu. Spermatozoidi su im sporije plivali i bilo ih je znatno manje od normalne količine.

Stres

Stres je poguban za ceo organizam, pa tako i za spermu. Posebno loše deluje na testosteron jer slabi njegovu proizvodnju. Drugim rečima, opasan je rizik za plodnost muškarca.

Alkohol

Alkohol ne utiče loše samo na žensku plodnost, nego i na mušku. Dokazano je da alkohol narušava proizvodnju sperme i smanjuje broj spermatozoida. Nažalost, alkohol ostavlja trajne štetne posledice.

Soja

Izoflavoni se nalaze u sojinim proizvodima, a oni neretko oponašaju estrogen, ženski hormon Upravo zbog toga ne deluju dobro na spermu.

Apstinencija

Dugo se verovalo da će suzdržavanje od seksa pomoći spermi, ali najnovija istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Istina je da spermi treba dan ili dva za oporavak, ali duža apstinencija može izazvati promenu u pokretljivosti spermatozoida i promenu oblika.
(Tportal.hr; Telegraf.rs)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima