VENČAJTE SE: Burma štiti od infarkta

U istraživanju sprovedenom u Finskoj, dokazano je da brak smanjuje rizik od smrti izazvane srčanim udarom

  • 1

Rezultati istraživanja pokazali su da brak kod žena i muškaraca podjednako smanjuje opasnost od infarkta, ali i rizik od smrti izazvane srčanim udarom. Istraživanje na temu povezanosti između zdravlja i bračnog statusa sprovedeno je u četiri regije u Finskoj i u njemu su učestvovale osobe starije od 35 godina.

Na kraju su došli do saznanja da kod udatih žena rizik od smrti nakon infarkta iznosi 20 odsto, kod razvedenih 32 odsto, a kod neudatih žena taj procenat je čak 43 odsto. Takođe, kod oženjenih muškaraca rizik od smrti srčanim udarom je 26 odsto, kod razvedenih 42 odsto, a kod neoženjenih neverovatnih 51 odsto.

Glavni istraživač dr Aino Lamintausta sa Univerziteta Turku kazao je da je kod sredovečnih osoba brak vrlo važan za zdrav i kvalitetan život.

- Brak je za muškarce i žene u zrelom dobu života neka vrsta zaštitnog faktora – istakao je Lamintausta.

Naučnici tvrde da osobe u braku vode mnogo zdraviji i organizovaniji život, dok oni koji nisu u braku češće budu žrtve depresije. Ova studija o povezanosti braka i zdravlja objavljena je u magazinu "European Journal of Preventive Cardiology".

(MojeZdravlje.ba /  Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • denko

    3. februar 2013 | 16:34

    U nekom paralelnom svetu gde zene ne pojedu mozak muzevima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA