I PENIS STARI: Muški polni organ menja se s godinama

Nije tajna da seksualna funkcija i moć kod muškaraca s vremenom opada. To se uglavnom odražava kako na potenciju, tako na izgled samih genitalija

  • 5

Baš kao i ostali delovi tela, i penis s godinama stari i ima svoj životni ciklus. Naučnici objašnjavaju šta se to tačno događa s penisom po pitanju veličine, izgleda i seksualne funkcije tokom godina.

Spremnost za akciju

Nivo testosterona, muškog polnog hormona, ima tendenciju opadanja nakon navršavanja četrdesete godine života. Proizvodnja ovog hormona godišnje opada po stopi od 0,3 odsto. Nizak nivo testosterona utiče kako na opšte seksualno ponašanje i apetit, tako i na samu efikasnost penisa. Osim toga, većina problema u reproduktivnom i seksualnom zdravlju javlja se s godinama.

Kako godine prolaze, većina muškaraca otkriva da je potrebno više truda i vremena kako bi se seksualno uzbudili i postigli erekciju. Osim toga, duže vremena je potrebno i kako bi doživeli orgazam i postigli drugu erekciju. Baš kao i kod ostatka tela, tonus mišića u penisu sklon je popuštanju tokom godina, otežavajući dobru erekciju.

Količina semena i kvalitet sperme opadaju, a u kasnijem životnom dobu muškarci neretko pate od erektilne disfunkcije ili impotencije. Zbog slabljenja mišića mokraćnog mehura i povećanja prostate, mlaz urina vrlo često je smanjen kod starijih muškaraca.

Veličina

Prosečno muško novorođenče ima penis dužine oko četiri centimetra. Penis ne raste sve do pete godine života, a promene u veličini su vrlo male sve do početka puberteta. Otprilike pet godina nakon početka puberteta, obično u uzrastu od 17. do 22. godine, većini muškaraca penis doseže svoju predviđenu veličinu, pa s izlaskom iz puberteta, baš kao i ostatak tela, prestaje da raste.

Postoje dva načina kako se veličina penisa može smanjiti s godinama. Poveći broj muškaraca se tokom godina ugoji, a kako se masnoća akumulira u donjem delu trbuha, zbog ispupčenog stomaka penis vrlo često izgleda manji i kraći. U ovom slučaju rešenje je dijeta i režim vežbanja.

Međutim, činjenica je da se dužina i debljina penisa zaista mogu smanjiti tokom godina, a iako te promene nisu dramatične, ipak su vidljive. Prema Irvinu Goldstajnu, uredniku magazina "The Journal of Sexual Medicine", ako je penis u tridesetim godinama dužine oko 15 centimetara, do sedme ili osme decenije života mogao bi da postane kraći, oko 12 centimetara. Ovo smanjenje tokom godina često je prouzrokovano postupnom izgradnjom neelastičnog kolagena unutar omotača koji okružuju dve komore (corpora cavernosa) i sporijim taloženjem masnih materija unutar arterija penisa, što dovodi do oslabljenog protoka krvi (ateroskleroza).

Izgled

Kao rezultat smanjenog protoka krvi tokom godina, glavić penisa postepeno gubi svoju bledoružičastu boju, što dolazi zajedno sa postepenim gubitkom stidnih dlaka. Zbog neravnomernog nakupljanja tkiva kod nekih muškaraca, penis tokom godina postaje zakrivljen. Poznata pod nazivom Peironijeva bolest, javlja se najčešće u srednjim godinama. Može uzrokovati bolne erekcije i otežati polni odnos, a stanje može da zahteva čak i operaciju.

Osetljivost

Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je da s godinama kod velikog broja muškaraca penis postaje manje osetljiv, a to objašnjava i činjenicu da je mnogim muškarcima sve teže da postignu erekciju i dožive orgazam.

Testisi

Prema Goldstajnu, testisi se smanjuju nakon četrdesete godine života. Dok testisi kod prosečnog tridesetogodišnjeg muškarca mogu da budu prečnika oko tri centimetra, kod šezdesetogodišnjaka taj prečnik može da iznosi svega dva centimetra.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blaza

    19. februar 2013 | 12:16

    Imam 64 godine nije se smanjio i jos mu je ruzicasta buducnost. Teorije padaju u vodu.

  • Branko

    20. februar 2013 | 08:57

    Blazo sram te bilo...:-)))

  • Rasanin

    21. februar 2013 | 13:05

    More, nema udarca bez starca, nek prica ko sta oce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA