VELIČINA JE VAŽNA: Jedan centimetar može biti presudan

Veličina nije presudan faktor za ljubav, reći će mnogi. Međutim, još jedno istraživanje u nizu pokazalo je da ipak jeste

  • 2

Izgleda da nekoliko centimetara čini veliku razliku, a mnogi će reći da im to predstavlja bitnu stavku prilikom izbora savršenog partnera. Kada je reč o visini voljene osobe, centimetri nisu problematična stavka samo kod muškaraca, već i kod žena.

Učesnici najnovijeg istraživanja (700 muškaraca i žena) potvrdili su da nežniji pol najviše pada na muškarce koji su barem 20 centimetara viši od njih. S druge strane muškarcima najviše odgovaraju partnerke koje su otprilike sedam centimetara niže.

Naučnici su na uzorku od čak 50.000 muškaraca i žena otkrili i koja je to idealna visina za oba pola. Dakle, idealna visina za muškarce iznosi 190 centimetara, a za žene 175.

- Oba pola preferiraju vezu u kojoj je muškarac viši od partnerke, ali ta razlika ne sme da bude prevelika. Taj podatak najviše dolazi do izražaja kod žena koje će retko biti u vezi s partnerom koji je niži od njih - objašnjava evolucioni psiholog Gert Stalp sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji, koji je i autor istraživanja.

Viren Svami, sa Univerziteta Vestminster, opterećenost visinom objašnjava pomoću dve teorije. Prva sugeriše da viši muškarci postižu veći uspeh u društvu, a po drugoj su viši muškarci "muževniji pripadnici jačeg pola", dok su visoke žene one koje "ruše kulturne norme".

(Index.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • JA

    20. februar 2013 | 05:03

    ah, blago meni kad spadam medju idealne.. :P

  • NINA

    23. april 2014 | 01:36

    Aha,pa ako je devojka niža od muškarca samo 7cm,šta ce biti kada ona stane na štiklama od 14,15cm? Ma dajte molim vas,gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA