GEJ KAO NAJBOLJI DRUG: Zašto žene obožavaju homoseksualce?

Kako se ispostavlja, kad god su u pitanju ljubavni problemi, najbolje savete jedna strejt dama dobiće od svog muškog gej prijatelja. Isto važi i obrnuto

  • 5

Serije kao što su "Vil i Grejs", "Seks i grad" i "Glee" veličaju grandiozna prijateljstva između ženskog pola i muške gej populacije. Međutim, malo ko ima odgovor na pitanje kako uopšte među njima dolazi do ovako snažne bliskosti.

Najnovije istraživanje, predvođeno psihologom Erikom Raselom, pokušalo je da pruži makar delimično objašnjenje za ovu pojavu. Ovaj stručnjak i njegov tim tvrde da je stvar u tome da gej muškarci i strejt žene predstavljaju savršene saveznike jedno drugom, naročito kada su u pitanju romantični problemi.

- Naši rezultati pokazuju da heteroseksualne dame i homoseksualni muškarci smatraju da ni od jedne druge grupe neće dobiti tako dobre savete kada su u pitanju ljubavne i seksualne muke - objašnjava profesor Rasel.

Rasel i njegove kolege sproveli su dva nezavisna eksperimenta pokušavajući da dokažu ove tvrdnje. U prvom je učestvovalo 88 heteroseksualnih žena, a u drugom 58 homoseksualaca. I kod jedne i kod druge grupe eksperimentatori su posmatrali kako se razvijaju onlajn prijateljstva u odnosu na seksualno opredeljenje.

Svi učesnici u istraživanju upoznati su s Fejsbuk profilom osobe rodno nedefinisanog imena Džordan. Za neke dame Džordan je bila strejt žena, za druge strejt muškarac, dok je trećima predstavljen kao gej muškarac. Homoseksualcima je Džordan predstavljen kao strejt dama, gej muškarac ili lezbijka.

Učesnici su zamoljeni da zamisle da se nalaze na zabavi sa Džordanom i da im on/ona daje savet u vezi sa tim kako da priđu osobi koja im se dopada, a zatim su procenjivali koliko veruju u Džordanovu/Džordaninu sugestiju.

- Iako je Džordan uvek davao isti savet, ispostavilo se da žene najpre veruju u njegov sud ako im je on predstavljen kao gej muškarac. Isto tako, gej muškarci nalazili su da su saveti pouzdaniji ukoliko bi ih čuli od osobe koja je strejt ženskog pola - piše u studiji.

Zaključak istraživača je da strejt žene i gej muškarci najviše imaju toliko poverenja jedni u druge upravo zato što jedni drugima ne predstavljaju nikakvu pretnju.

- Emocionalna bliskost koja se rađa između njih ima korene u tome što ne postoji nikakva konkurencija, seksualna motivacija, niti "zadnje namere". Strejt žena zna da gej muškarac neće da ima ništa s njom, dok za strejt ženu ne može da bude sigurna da nije pomalo ljubomorna, kao ni za strejt muškarca da ne želi on sam da je osvoji. Isto tako, gej muškarac ne može da ima potpunog poverenja u drugog gej muškarca, a pošto, nažalost, u društvenom kontekstu ne postoji dovoljno jaka veza između lezbijki i homoseksualaca, gejovima preostaje da se za savet najpre obrate svojim strejt prijateljicama - objašnjavaju istraživači.

Sve u svemu, ispostavlja se da je za najdublja prijateljstva važno da dve osobe budu u potpunosti neopterećene seksualnim kontekstom, odnosno da ne postoji niti rivalitet, niti potencijalni romantični interes.

Ipak, ostaje pitanje zbog čega se onda strejt muškarci ne obraćaju gejovima za savet, a isto tako zašto ne i heteroseksualne dame lezbijkama. Stručnjaci objašnjavaju da to nije moguće, jer to što im se ne dopada isti pol može umnogome da smanji kvalitet samog saveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au

    24. februar 2013 | 13:09

    Za sto muskarci vole lezbejke???

  • русија

    22. februar 2013 | 14:39

    то је подметачина и лаж тог педерског лобија

  • konors

    3. mart 2013 | 21:09

    Mišljenja sam da gej brakove treba pod hitno zabraniti jer će izazvati DRASTIČAN pad nataliteta i vremenom nestanak čovečanstva. To što neko tvrdi da gej brakovi dobro funkcionišu je laž. To što se gej par dobro slaže je samo za to što je izbor odgovarajućeg partnera mali pa se čuva. Kada bi izbor bio veliki, kao kod različitih polova, nastali bi isti problemi kao i kod normalnih brakova. Ne znam koja luda glava toliko populariše gej pokret.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA