Na velike grudi lože se muški šovinisti

Iako zvuči kao kliše, čini se da je istina da veće grudi više vole seksistički nastrojeni muškarci

  • 6

Stavovi muškaraca o ženama utiču na njihove preferencije idealne veličine grudi. U najnovijoj naučnoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu Vestminster, objavljenoj u časopisu "Archives of Sexual Behavior", tvrdi se da muškarci koji obično idealizuju tradicionalni koncept ženstvenosti i doživljavaju dame kao blaga i slaba bića više vole bujna poprsja.

Naučnici su ispitali 361 heteroseksualnog muškarca uzrasta od 18 do 68 godina, koji su svi pripadnici bele rase, jer kako su ranija istraživanja pokazala, etnička pripadnost utiče na način na koji pojedinci percipiraju veličinu grudi, pa su zato oni odlučili da regrutuju učesnike iz samo jedne rasne kategorije.

Foto-ilustracija: Foter/C.P.Storm

Svakom je muškarcu pokazano pet različitih modela žena u 3D tehnici, pri čemu je svaki model imao drugačiju veličinu grudi. Učesnici istraživanja imali su zadatak da ocene koji im je model žene fizički najprivlačniji. Nakon toga, učesnicima je meren nivo neprijateljstva prema ženama, stavovi o odnosima između muškaraca i žena, nivo dobronamernog seksizma, ali i to u kojoj meri žene doživljavaju kao objekte.

Otkrili su da najveći procenat ispitanika (32,7 odsto) ocenjuje grudi srednje veličine najprivlačnijim, slede velike grudi (24,4 odsto), vrlo velike (19,1 odsto), male (15,5 odsto) i vrlo male (8,3 odsto).

Međutim, privlačnost prema velikim i vrlo velikim grudima značajno je bila povezana s očiglednim seksizmom, benevolentno seksizmom i neprijateljskim stavovima prema ženama. Ova veza pokazala se najjačom kada je reč o benevolentnom seksizmu. Drugim rečima, muškarci koji obično idealizuju tradicionalni koncept ženstvenosti i doživljavaju žene kao blaga i slaba bića najverovatnije je da će voleti velike grudi.

- Može se tvrditi da benevolentno seksistički muškarci percipiraju veće ženske grudi privlačnima, budući da su veće grudi povezane s vidljivom ženstvenošću - piše u studiji.

Ipak, ovi rezultati ne znače da su svi muškarci koji vole bujnije obline seksisti. Stručnjaci naglašavaju da njihova studija predstavlja podsetnik da društveni stereotipi o tome šta čini ženu seksualno poželjnom ne utiče samo na način na koji pripadnice nežnijeg pola doživljavaju sebe ili kako zamišljaju da ih muškarci vide. Ove ideje značajno utiču na način kako muškarci doživljavaju žene: koliko su privlačne jednako u odnosu na to koliko su moćne.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA