Deset činjenica o muškom mozgu

Iako se žene generalno smatraju emotivnijim polom, to nije u potpunosti tačno. Imaju i muškarci svoje slabe tačke...

  • 0

Žene nisu emotivnije od muškaraca. Razlika između nežnijeg i jačeg pola je samo u reagovanju. I dok je ženski mozak usmeren na ispoljavanje emocija, muškarci se češće fokusiraju na rešavanje samog problema.

Muškarci su emotivniji

Razlika je samo što svoje emocije muškarci ispoljavaju na drugi način ili ih uopšte ne ispoljavaju. U detinjsvu su dečaci mnogo osetljiviji od devojčica i tako ostaje sve dok ne odrastu i ne postanu svesni svojih emocija. Od toga trenutka, navlače masku i postaju odlični bleferi koji vrlo retko otkrivaju ono što zaista osećaju. Upravo zbog svog tog ustezanja, kada reaguju, imaju mnogo jače reakcije nego žene.

Ranjivi su na osećaj usamljenosti

Usamljenost negativno utiče na svačije zdravlje, ali su stariji muškarci na tu temu posebno ranjivi. Život sa ženom pozitivno utiče na zdravlje muškarca. Oni koji se mogu pohvaliti stabilnim vezama su zdraviji, žive duže i imaju uravnoteženiji nivo hormona, što smanjuje nivo depresije.

Fokusirani su na rešenja

Iako se veruje da su žene osećajnije od muškaraca, to nije tačno. Razlika je samo u reagovanju. I dok žene mogu satima da razgovaraju o svojim problemima, jadajući se najboljim drugaricama, muškarci su više fokusirani na samo rešavanje problema.

Oni su vizuelna stvorenja

Muškarci snažno reaguju na vizuelne nadražaje, pa često znaju potpuno da zaborave na ženu ukoliko je ona van njihovog vizuelnog polja.

Moraju da brane svoje područje

Dobar deo muškarčeve životne misije, u evolutivnom smislu, odbrana je njegove teritorije. Iako su i žene vrlo posesivne, muškarci agresivnije reaguju kada se suoče s pretnjom, posebno pretnjom ljubavnog tipa.

Vole da se zna ko je šef

Nestabilna hijerarhija kod muškaraca izaziva anksioznost, dok s druge strane zapovedanje, koje se praktikuje npr. u vojsci, suzbija mušku agresivnost.

Muški mozak je kooperativniji

Mlađi muškarci imaju potrebu za takmičenjem i dokazivanjem, dok zreli muškarci lakše sarađuju. Promena je povezana sa prirodnim opadanjem testosterona, odnosno starenjem. Stariji muškarci su zainteresovani za saradnju i poboljšanje zajednice u kojoj žive, dok je mlađima tako nešto među poslednjim rupama na sviralu.

Trudnoća utiče na muškarce

Muškarci postaju posebno osetljivi tokom ženine trudnoće. Kod budućih očeva nivo testosterona opada i to ih podstiče na očinsko i zaštitničko ponašanje. Veruje se da su uzrok ove pojave feromoni trudne žene.

Evolucija nagrađuje dobre očeve

Nije poznato da li igranje sa decom smanjuje nivo testosterona ili smanjen nivo testosterona podstiče očeve na igru sa decom, ali očevi intuitivno znaju kako su dečica najpotrebnija stvorenja na zemlji. Upravo zbog toga će da učine sve kako bi ih zaštitili i smanjili rizik od bilo kakvih nevolja. Zauzvrat će biti zadovoljniji i srećniji.

Muškarci maštaju o venčanju

Verovanje da samo žene maštaju o svadbi, dok su muškarci ti koji žele da lumpuju naokolo bez ikakvih obaveza, predstavlja uobičajenu zabludu. Želja za menjanjem partnerki se najčešće događa kod muškaraca ispod 30 godina, a nakon toga su u potpunosti fokusirani na osnivanje porodice. Naravno, neki muškarci se teže vezuju od drugih, ali to je problem koji je najčešće genetski i nema veze sa muškim rodom. Muškarci koji su rođeni bez "promiskuitetnog" gena, a to je njih oko 60 posto, žele da se ožene i budu verni svojoj supruzi, verovali vi ili ne.

( Tamara Milić / mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA