Deset najluđih svadbenih običaja

Za ljude s Balkana venčanje najčešće predstavlja mešavinu svetih obećanja u crkvi i žurke koja ume da potraje i više dana. Međutim, znate li kako to rade na drugim krajevima planete?

  • 0

U različitim delovima sveta postoje tako čudni i bizarni običaji, koji bi sve nas iz takozvanog civilizovanog sveta verovatno naterali da još jednom ozbiljno razmislimo o tome koliko smo stvarno spremni na brak.

Nesnosna buka

“Šari-vari” ime je neobičnog običaja koji prati venčanja u pojedinim oblastima Francuske. Suština iritantne ceremonije je bučna serenada uz pratnju lonaca i tiganja u kući mladenaca.

Ovaj neobični narodni običaj prvi put je zabeležen u srednjem veku, a verovatno vuče korene iz još davnijih vremena.

Mlade koje nose prsten na nožnom prstu

Jedna od najpopularnijih scena raznih romantičnih filmova je trenutak kad partneri jedno drugom stavljaju prsten na prst. Zapadnjacima ta scena u Indiji verovatno ne bi izgledala romantično, već više komično, s obzirom da tamo neveste venčani prsten nose na nozi.

Indijac tokom ceremonije venčanja ima zadatak da svojoj dragoj natakne srebrni prsten na prst leve noge - baš kao princ Pepeljugi cipelicu.


Tri dana nakon venčanja bez prava na toalet

Ako baš ne morate, nemojte sklapati brak u mestu Sandakan u Maleziji. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon venčanja, jer to donosi nesreću.

Siroti mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode, pa to ipak malo olakšava ceo proces.

Poljska tradicija plaćanja za ples s mladom

Umesto običaja koji vlada na nekim domaćim venčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži pregaču u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladom.

Veliko finale dešava se u trenutku kad mladoženja u pregaču ubaci ceo novčanik i odvede svoju ženu na medeni mesec.

Do ljubavi - otmicom!

Istorija je puna romantičnih priča u kojima devojke beže od svojih roditelja kad im dragi organizuje 'otmicu'.

U nekim kulturama otmičar koji uspe da zadrži devojku dva-tri dana postaje i njen službeni suprug.

Venčanje sa životinjom kako bi se isterali duhovi

U nekim delovima Indije vlada verovanje da će devojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u bliskoj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga ona mora da se venča sa životinjom kako bi to sprečila.

U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi da bi devojčica jednog dana mogla da nađe muža i stvarno se uda.

Prekrivanje neveste

U pitanju je običaj koji se upražnjava pre venčanja. Mladu prijatelji celu prekriju jajima, umacima, perjem i bilo čime sličnim. Ovo simbolizuje zaštitu od zlih duhova.

Mladenci preskaču metlu

Simpatični običaj simbolizuje novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dve porodice. Takođe, može označavati zahvalnost precima.

Udaranje mladoženjinih stopala

Pretpostavljamo da većina mladoženja ne može da dočeka kraj svog venčanog dana. Međutim, za momke u Južnoj Koreji to dvostruko važi: nakon venčanja prijatelji vežu nesrećnika za noge i obese ga naopačke, kako bi mogli da ga tuku po stopalima.

Ako se zna da se stopala tuku ribom, uopšte ne čudi što je u Južnoj Koreji veoma teško odvažiti se na brak. Ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.

Razbijanje sudova

Nije poznato kad je nastala tradicija razbijanja tanjira, ali simbolika je jasna. Buka i lomljava predstavljaju sve nedaće koje čekaju par u budućnosti. Razbijanjem posuđa unapred, mladenci se pripremaju na sve prepreke, a njihovi prijatelji im tako žele sreću u braku.

(Hercegovina.info; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA