Kako preživeti preljubu?

Skoro svakom se barem jednom u životu desilo da mu bude slomljeno srce. Nažalost, većina se slaže da je najteže izboriti se s bujicom snažnih osećanja koja nas preplave onda kada se voljena osoba spetlja s nekim drugim

  • 4

Evo nekoliko saveta šta činiti, kako se opet povratiti i dovesti u red kada vašu sreću pokvari neko treći.

Suze su okej

Jedan od najjačih emotivnih bolova jeste spoznaja da vas je voljena osoba izdala. Pošto to toliko boli, nije sramota loše se osećati i plakati. Terapeut Elizabet Lombardo objašnjava da ćete prolaziti kroz tugu i bes, tako da sebi dozvolite vreme da to odradite u svoja četiri zida.

Samokontrola

U šoku ste, ljuti i ranjeni. Ako vas uhvati želja da nazovete voljenu osobu i kažete joj sve što vam je na umu ili to napišete na profilu neke društvene mreže, probajte da se suzdržite. Kada ste pod stresom i besom, racionalnost popušta, pa biste mogli da izreknete stvari zbog kojih ćete kasnije žaliti. Bolje sačekajte da prođe neko vreme, a onda, ako i dalje budete imali tu potrebu, porazgovarajte na miru.

Pazite na sebe

Iako smo u većini holivudskih, ali i domaćih filmova navikli da vidimo da se slomljena srca leče brzom hranom, slatkišima ili utapaju u nenormalnim količinama alkohola, razmislite o nekoj pametnijoj varijanti tugovanja. Možda ćete se bolje osećati ako odete na trčanje i kroz vežbu izbacite iz sebe sva negativna osećanja.

Šta se zapravo dogodilo?

Možda mislite da je bolje da baš ništa ne saznate o osobi i celoj aferi u kojoj vas je voljena osoba izdala, ali zbog budućih veza i konačnog raskida dobro je znati barem osnovne informacije. Porodični terapeut Lisa Paz smatra da nije dobro tražiti sve detalje, jer ćete postati opsednuti, ali da biste sami sa sobom to raspravili i mogli da krenete dalje, morate znati kada je afera počela i da li je to sada samo površna veza ili nešto ozbiljnije.


Pazite šta pričate

Naravno da osećanja tuge, besa ili stida morate s nekim da podelite. Izaberite samo bliske prijatelje u koje imate poverenja i recite im sve što vas muči. Ostalima ne morate da govorite ništa drugo, osim da je došlo do raskida. Budete li celom svetu rastrubili da ste prevareni i kako se to dogodilo, ljudi će stvarati različita mišljenja i o vama i o drugoj strani.

Terapija

Razgovor s prijateljima leči, ali oni su odani i uvek na vašoj strani, pa će često reći ono što želite da čujete umesto onoga što zaista jeste. Ne budete li se osećali bolje nakon nekog vremena, porazgovarajte sa stručnom osobom koja će vam pomoći da se ponovo postavite na svoje noge i uzmete konce u svoje ruke.

Gledajte filmove, čitajte knjige

U prvim danima očaja nećete baš biti neko društvo, a izvrsna terapija mogu biti filmovi ili romani. Izgubite se u nečijoj tuđoj priči i zaboravite na svoje probleme.

Strpljivost je vrlina

Kod većine prevara osoba koja je povređena preko noći se nađe u vrtlogu loših emocija koje nije tražila niti zaslužila. No, ta osećanja neće nestati tako brzo kako su došla. Obično je potrebno oko četiri meseca za preboljevanje izdaje i prevare, pa ako se trenutno ne čini da će to vreme doći, Pazova kaže da će s vremenom i najsnažnija negativna osećanja otupeti i izbledeti. Samo treba sebi dati vremena i okupirati se novim aktivnostima.

Naučite da oprostite

Čini se nemogućim, ali ako ne oprostite i time sebi dokažete da vam više nije stalo, nećete moći da krenete dalje. To nije dar za preljubnika, već za vas i tako na to treba i gledati. Konačno ste ponovo slobodni i spremni za novi, neopterećeni život.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro

    14. mart 2013 | 11:02

    Ljudski je oprastati ali je dobra i ona stara, "klin se klinom izbija.

  • mani

    14. mart 2013 | 16:55

    4 meseca ??????? Pomaze li 4 godine ???????? Sta se desava kad seronja upropasti 15 godina braka pa ce neznam sta trebam uraditi da bih pocistio ( sranje ) koje sam napravio ?!

  • persa

    15. mart 2013 | 21:24

    nikako se nemoze oprostiti ako si u braku.Uvek ce to biti tu izmedju to dvoje u braku,to se nezaboravlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA