9 neverovatnih činjenica o ženskom telu

Kaže se da je svaka žena tajna za sebe, a sada je i naučno dokazano da žensko telo zaista krije čitav spektar nepoznatih karakteristika

  • 0

Žensko telo je oduvek bilo prepuno neverovatnih tajni. Međutim, nedavna istraživanja obelodanila su čitav niz do skoro nepoznatih karakteristika koje su otkrivene kod žena. Ove činjenice će vas iznenaditi, fascinirati i zaintrigirati:

Slušaju pomoću obe strane mozga

Dok muškarci slušaju samo levom stranom mozga, koja je zadužena za slušanje i čitanje, kod većine žena u te aktivnosti uključuje se i desna strana, zadužena za kreativnost i ekspresiju. To bi moglo da objasni onu čuvenu nepoznanicu da žene obično "čuju" ono što je ostalo nedorečeno u razgovoru.

Na fotografijama izgledaju mlađe nego muškarci

Zbog hormonskih promena žene gube kolagen u koži brže nego muškarci, ali bez obzira na to, muškarci i dalje izgledaju starije od njih, naročito na fotografijama. Ova pojava ima veze s tim što muškarci imaju deblju kožu na kojoj se bore i staračke mrlje pre pojavljuju, ali i zbog svakodnevnog brijanja koje jako oštećuje kožu. Takođe, nanošenja losiona posle brijanja, koji su pritom puni hemikalija, može loše da utiče na kožu muškaraca.

Menstuacija ublažava bol kod zubara


Ako treba da vadite zub, povedite računa o datumu. Ovaj zahvat preporučuje se tokom poslednje nedelje menstrualnog ciklusa, negde između 23. i 28. dana. Tim danima je nivo estrogena najniži pa će ujedno i zahvat manje boleti. Ako ste pak trudni ili planirate trudnoću, treba da znate da navala estrogena može, takođe, da uzrokuje natečene desni, što povećava rizik od gingivitisa. Upravo zbog toga bi trudnice trebalo da otprilike svaka tri meseca čiste kamenac i pregledaju zube.

Averzija prema zmijama može biti genetska

Naučnici su istraživali zbog čega se žene boje insekata tako što su sprovodili eksperiment u kojem su jedanaestomesečnim bebama naizmenično pokazivali fotografije paukova i nasmešenih ljudi. Devojčice su duže gledale ljude, a kraće paukove, dok su dečaci posmatrali obe slike isto vreme. Postoji hipoteza da su žene tokom evolucije razvile averziju prema paukovima, zmijama i drugim otrovnim stvorenjima kako bi mogle da štite svoju decu kod kuće. Za to vreme, uloga muškaraca bila je da love i skupljaju hranu.

Imaju duže debelo crevo od muškaraca

Glavni organi za probavu isti su i kod žena i kod muškaraca, ali je kod žena donji deo debelog creva duži. Osim toga, ženin donji deo trupa praktično je nadut zbog reproduktivnih organa. To znači da je kod nežnijeg pola mnogo više organa stisnuto u manji prostor.

Imaju bolje čulo vida i mirisa

Oba pola imaju podjednako jako čulo mirisa. Međutim, žene su bolje u njegovom raspoznavanju. Ta sposobnost naročito je naglašena u reproduktivnom dobu, što je najverovatnije povezano sa hormonima. Čudesna je i činjenica da žene mirisanjem majice neke osobe mogu da raspoznaju da li je taj neko pod stresom. Ova sposobnost se naročito odnosi na partnere.

S druge strane, muškarci teže raspoznaju crvene i zelene nijanse, dok žene vide više nijansi u crveno-narandžastom spektru boja. Ova prednost najverovatnije se razvila kod naših ženskih predaka koji su morali da raspoznaju hranu između bobica, lišća i buba.

Pamte bolje od muškaraca

Kada žene i muškarci imaju isti zdravstveni problem, bilo da je reč o karcinomu, problemu s leđima ili zaraznim bolestima, žene uvek, pre nego jači pol, nagoveste da pate. Za to su odgovorni hormoni zbog kojih žene osećaju bol intenzivnije od muškaraca. Naime, visok nivo ženskog hormona estrogena podstiče sistem u mozgu koji umanjuje bol. Međutim, kada njegov nivo opadne (dešava se u određenim delovima menstrualnog ciklusa ili nakon porođaja), taj sistem prestane da deluje, zbog čega žene imaju intenzivniju fizičku reakciju na ono što ih boli ili tišti u to vreme.

Biološki su pogodne za plač

Žene plaču pet puta češće od muškaraca, ali to nije zato što društvo lakše prihvata uplakanu ženu, nego zbog bioloških faktora. Ženske suzne žlezde drugačije su građene od muških, ali su istovremeno i veće, što je jedan od bioloških razloga zbog kojih se lako rasplaču. Drugi hormon koji podstiče plač je prolaktin, koji ima značajnu ulogu kod dojenja i koji reguliše nastanak suznih žlezda i utiče na stvaranje suza. Do 18. godine nivo prolaktina u krvotoku žene je za 50 odsto veći nego kod muškaraca.

Vagine imaju isti sastojak kao jetra morskih pasa

Jedan od sastojaka prirodnog vaginalnog lubrikanta je skvalin koji se nalazi i u jetri morskog psa. Derivat skvalina iz jetrenih masnoća morskog psa ponekad se dodaje hidrantnim kremama za kožu na koju deluje ublažavajuće i omekšavajuće. Isti derivat je dobar za zdravlje jer štiti zdrave ljudske ćelije od štetnog uticaja lekova za hemoterapiju.

( T. Milić / mojportal.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA