• 0

Muškarci su veća zlopamtila od žena

Dok se dame trude da u sećanju zadrže prijatne uspomene, jači pol lakše pamti ružne događaje

  • 0

Psiholozi su još ranije utvrdili da svi ljudi pokazuju tendenciju da memorišu one situacije koje su za njih od nekakvog emotivnog značaja, ali do sada se nije znalo da li pri pamćenju uspomena postoji razlika među polovima.

 

U studiji koju je sproveo doktor Mark Lavua sa Univerziteta u Montrealu učestvovalo je trideset i četvoro ispitanika oba pola sličnih intelektualnih sposobonosti.

 

Muškarcima i ženama je pokazano 100 različitih slika koje su bile različite na nivoima upečatljivosti i emocionalnog intenziteta. Na primer, slike sa ratišta nose nisku upečatljivost a visok emocionalni intezitet, dok svojom upečatljivošću i intenzitetom osećanja podjednako jak utisak ostavljaju erotski sadržaji.

 

Nakon što su pogledali prvi set od 100 slika, ispitanicima je pušteno još stotinu slika, među kojima je bilo nekolicina iz prve grupe i tokom gledanja su imali zadatak da naznače ako su primetili da su neku od fotografija već videli u prvom prikazivanju.

 

Ispostavilo se da su žene prepoznavale upečatljive slike prijatnog sadržaja koje za njih nisu imale neku visoku emotivnu vrednost, poput fotografija mačića, beba i nasmejanog društva. Sa druge strane, muškarci su pre zapamtili one koje nisu nužno toliko upečatljive, ali u njima bude snažna osećanja, kao što su ratne ili erotske scene.

 

Tokom ovog testiranja, ispitanicima je uz pomoć EEG-a meren i nivo moždane aktivnosti. Kod žena, dok su se prisećale lepih i prijatnih fotografija, bila je aktivnija desna strana mozga, dok je kod muškaraca primat preuzimala leva.

 

Lavua smatra da rezultati ove studije pokazuju kako u procesu tokom kojeg naš mozak pamti iskustva emocije igraju veoma važnu ulogu i da je važno znati da kada je u pitanju  intepretacija stvarnosti postoji izrazita razlika između muškaraca i žena.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA