Muškarcima neplodnost pada teže nego ženama

Ukoliko ne mogu da imaju decu, pripadnici jačeg pola su tužniji, depresivniji i osećaju se izolovaniji od svojih partnerki

  • 0

Verovali ili ne, želja za očinstvom jača je od želje za majčinstvom! Istraživači sa Kil univerziteta ustanovili su da se pripadnici snažnijeg pola osećaju manje samopouzdano, više depresivno, tužnije i ljuće ako ne uspeju da dobiju dete.

Kada su pitali parove bez dece zašto toliko žarko žele da ih imaju, muški su se odgovori uveliko razlikovali od ženskih. Muškarcima su na prvom mestu bili kulturološki, društveni i porodični pritisci, dok su ženama bile najbitnije lična želja i biološki instinkt.

Od ukupnog broja muškaraca koji su želeli decu, polovina se osećala izopšteno jer nisu porodičnoj lozi omogućili naslednika, a čak 38 odsto bilo je u depresiji, uporedno s 27 odsto žena. Svaki četvrti ispitanik bio je ljut zbog činjenice što nije postao otac, dok se sa ovakvim osećanjima mučilo samo 18 odsto ispitanica. Iznenađujuće, neostvarenje očinstva bio je glavni razlog tuge za 56 odsto muškaraca, uporedo sa 43 odsto žena.

S druge strane, žene su te koje osećaju krivicu, jer ne mogu da imaju decu (njih 16 odsto), dok se nijedan muškarac nije suočio s ovim osećanjem.

- Postoji vrlo malo istraživanja među muškarcima o želji za očinstvom. Moj rad pokazuje kako je prisutan sličan nivo želje za roditeljstvom između muškaraca i žena bez dece, a da muškarci u većoj meri osećaju ljutnju, depresiju, tugu, ljubomoru i izolaciju - objasnio je autor studije Robin Hedli.

Njegov rad je opovrgnuo opšteprihvaćeno mišljenje da su žene te koje više pate za tim da se ostvare u roditeljskoj ulozi i ustanovio da muškarce dublje pogađa činjenica da nemaju decu.


(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA