Kontraceptivna pilula jača memoriju

Dame koje uzimaju kontraceptivne pilule imaju bolje pamćenje od onih koje koriste druge vidove zaštite od neželjene trudnoće ili ne upotrebljavaju ništa

  • 1

Najnovije istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da žene koje uzimaju tablete za kontracepciju bolje pamte detalje nekog događaja.

Stručnjaci su upoređivali na koji način dame "na piluli" u odnosu na one koje ih ne konzumiraju pamte saobraćajnu nesreću. Pokazalo se da se one koje ih ne uzimaju podjednako jasno sećaju događaja, ali da žene koje koriste kontraceptivne tablete memorišu više detalja, poput toga da se pored automobila koji je učestvovao u nesreći nalazio hidrant za vodu.

- Promena je u vrsti informacija koje se pamte, a ne u nedostatku - objašnjava stručnjak Šan Nelsen, i dodaje da se sam emocionalni utisak o nesreći kod žena ne menja u zavisnosti od toga da li piju tablete ili ne.

Zaključak ovog istraživanja je da kontraceptivne tablete utiču na način na koji dame pamte informacije, a naučnici veruju da bi rezultati mogli pomoći u objašnjenju činjenice da muškarci pamte na drugačiji način od žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    7. maj 2013 | 01:28

    како да не. фармацеутска мафија

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA