Lepe žene zdravije su od ružnih

Atraktivne žene nemaju samo lepo lice. Zbog svog samopouzdanja one manje luče hormon kortizol, koji je povezan sa stresom, i samim tim su poželjnije muškom rodu

  • 0

Čuvena izreka rimskog pesnika Juvenala danas bi trebalo da glasi "U lepom telu, zdrav duh". Atraktivno kod jedne dame odražava plodnost, ali i niži nivo hormona stresa u krvi. Zato, kad se muškarci  zagledaju u lepe žene, to ne predstavlja samo znak da su površni, kažu stručnjaci.

Naučnici su ranije verovali da muškarci na ženama tragaju za facijalnim obeležjima, poput velikih očiju, malog nosa i punih usana, kao znakom da su zdrave i da svoje gene mogu preneti na sledeću generaciju. Ovim istraživanjem konačno je dokazano da lepota nije samo površna stvar, već da je ona povezana sa zdravljem i plodnošću.

Lepota lica je indirektno povezana s hormonom stresa kortizolom, ali i plodnošću, pokazala je studija finskog Univerziteta Turu. Prema njoj, lepe žene imaju idealan odnos masnoće u telu koja omogućava puni reproduktivni potencijal. Ipak, privlačan izgled im ne donosi jači imunitet u odnosu na manje atraktivne pripadnice nežnijeg pola.

Oni su merili hormon stresa kod Letonki čiji su izgled prethodno ocenjivali i muškarci i žene. Otkrili su da su one koje su ocenjene kao najlepše, po pravilu, imale niži nivo kortizola, hormona adrenalinske žlezde odgovornog za metabolizam, protok energije i regulaciju krvnog pritiska. Kako bi procenili imunitet žena, naučnici su ispitanice vakcinisali protiv hepatitisa B, a zatim merili koliko će antitela proizvesti njihov organizam.

- Lepota pri odabiru savršene partnerke nije samo stvar površnosti, već i znak njenog opšteg stanja - rekao je autor studije dr Markus Rantala.

Ironično, nedavna španska studija pokazala je da lepe žene štete zdravlju muškaraca, jer one deluju na porast hormona stresa u njihovoj krvi. Efekat je bio još gori ako su sami muškarci verovali da je neka žena daleko iznad njihove lige.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA