Studentkinje više piju od svojih kolega

Verovali ili ne, dok su na fakultetu, žene više piju od muškaraca

  • 0

Ne iznenađuje činjenica da su studenti skloni prekomernom konzumiranju alkohola, ali novo istraživanje pokazuje da se studentkinje opijaju češće i više u odnosu na svoje muške kolege.

Ovu razliku čini još većom činjenica da žene u svoj organizam mogu da unesu manje alkohola, pre nego što se napiju dotle da ne znaju gde su. Gornja granica konzumiranja alkohola je kod dama značajno niža, pa tako one mogu da popiju maksimum sedam pića, dok mladići uspevaju da savladaju i 14. Ženska tela ne razgrađuju alkohol kao muška, a prethodna istraživanja pokazala su da prekomeran unos alkohola može pripadnicama nežnijeg pola da poveća rizik od nastanka raka dojke i bolesti jetre.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Alcoholism: Clinical & Experimental Research", pokazuju da je broj studentkinja koje prekomerno piju u neverovatnom porastu. Takođe, muškarci s godinama sve manje konzumiraju alkohol, dok se kod žena trend opijanja ne menja. Najveći problem je to što se tako mlade devojke prekomernim unosom alkohola izlažu dugoročnim zdravstvenim problemima, naročito ako nisu upoznate s dnevnom gornjom granicom unosa alkohola.

U istraživanju je učestvovalo 992 studenta: 575 žena i 417 muškaraca. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržala pitanja o učestalosti konzumiranja alkohola. Čak dve trećine ispitanika prekoračili su godišnju gornju granicu unosa alkohola, a 51 odsto devojaka svake nedelje prekomerno unosi alkohol, u odnosu na 45 odsto mladića.

Za žene je važno da znaju da ne mogu alkohol da konzumiraju u jednakim količinama kao i muškarci, a gornju granicu je lako prekoračiti. Takođe, treba da znaju da se svima može dogoditi koje veče pijanstva, ali da alkohol ne bi trebalo da postane životni stil.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA