LJUBITE SE: Poljupci su izvor zdravlja i sreće

Ljubljenje, pored toga što je predivno i opuštajuće, čak toliko da bi se nekada ljubili satima, ono je i vrlo zdravo i utiče na nivo naše sreće, ali i odabir životnog partnera

  • 0

Ljubljenje nas održava zdravim i srećnim, rezultati su nedavno sprovedenog istraživanja. Za ovako nešto i nije bila potrebna posebna potvrda stručnjaka jer teško da na svetu postoji osoba koja ne voli da deli poljupce sa svojom ljubavnom polovinom ili osoba koja nije svesna činjenice da od ljubljenja ne može ništa loše da proistekne.

Međutim, ovde se ne radi samo o tome, već su naučnici otišli i korak dalje i objasnili nam kako zapravo poljupci utiču na naš duh i telo. Naime, došli su do saznanja da se u trenucima ljubljenja aktiviraju mehanizmi koji procenjuju zdravlje i genetsku kompatibilnost partnera ili partnerke. Znači, radi se zapravo o prirodnom mehanizmu koji utiče na izbor partnera, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Pored toga, ljubljenje ima još mnoge benefite.

Možda baš nije adekvatna zamena za redovni fitnes, ali i ljubljenje troši kalorije, zateže mišiće vašeg lica i jača imunitet. A za onaj divni osećaj koji traje i kada odvojite usne od svog dragog, zaslužan je oksitocinhormon sreće, čije lučenje se podstiče poljupcima. Ljubljenje podstiče lučenje endorfina, koji popravlja raspoloženje, kao i dopamina, koji povezuje partnere.

Ali tu nije kraj magičnim svojstvima poljubaca - intenzivno ljubljenje pojačava i lučenje pljuvačke koja održava zube i desni zdravim.

Uživajte u poljupcima što i više i što češće jer osim što će to produbiti vašu intimu i ljubav, ostaviće i niz pozitivnih zdravstvenih posledica.

( T.M. / cosmopolitan.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA