Porođajne poze koje dovode do orgazma (VIDEO)

Najnovije studije pokazuju da alternativne vrste porađanja ne samo da mogu da budu manje bolne, već i da budućoj majci priušte ogromno seksualno zadovoljstvo

  • 3

Prva stvar koja većini ljudi padne na pamet kada se pomene dolazak bebe na svet jeste "čudo života". Međutim, ženama koje su prošle kroz sate i sate u agoniji porođajnih muka, sigurno se ne bi do kraja složile sa tim. Naučnici su zato postavili pitanje da li toliki bol možda znači da bi porođaj trebalo da se obavlja na drugačiji način od onog koji propagira savremena medicina.

Prema njihovom mišljenju, ništa u savremenim porodilištima nije prirodno, od osvetljenja, preko okruženja, pa sve do položaja koju porodilja zauzima. Primer je "litom poza" u kojoj se obavlja skoro četvrtina svih vaginalnih porođaja u zapadnom svetu. Donji deo tela žene oblikuje se u obliku slova C, što je zapravo najteža i najnelogičnija poza za rađanje bebe, jer je porođajni kanal u obliku slova J, što znači da porodilja mora da "gura" protiv gravitacije. Naravno, ova poza najzgodnija je za pristup akušeru ili babici. Buduću majku, najčešće vezanu kaiševima za sto, niko i ne pita za mišljenje!

Istraživanja pokazuju da izbor pravog položaja može podjednako da ubrza porođaj, ali i da smanji šansu da beba bude nezgodno postavljena na svom izlasku. U jednoj studiji dokazano je da majke koje nisu ležale na leđima, već se često menjale pozu u kojoj su, brže dostigle dilataciju porođajnog kanala od početna tri do neophodnih deset santimetara. Takođe, nepridržavanje tradicionalne poze smanjuje bol u leđima, bol prilikom istiskivanja bebe, a isto tako manje se tečnosti luči, što smanjuje potrebu za hirurškom intervencijom zašivanja međice.

Loši porođajni položaji ne utiču samo loše na majku, već mogu predstavljati rizik i za bebu. Pritisak na pupčanu vrpcu može da snizi dovod kiseonika do bebe čak za 91 odsto. Isto tako, može da dođe do smanjenja otkucaja detetovog srca, a postoji i rizik od iščašenja ramena.

Srećom, u svakoj zemlji postoje stručne babice i stare žene koje znaju za alternativne varijante donošenja beba na svet i najbolje je da se konsultujete sa njima pre nego što se opredelite za vrstu porođaja. Takođe, obavezno proverite s ginekologom koji je vodio vašu trudnoću i akušerom da li je za vas prirodan porođaj uopšte bezbedna varijanta, jer ponekada zaista nije moguće proći bez carskog reza.


Ovo su najpopularnije alternativne porođajne poze.

Četvoronoške

Bilo koji položaj "na sve četiri" odličan je izbor za porodilje koje pate od bola u donjem delu leđa. Takođe, ovo je dobra poza u slučaju da je dete okrenuto licem nadole, a posebno se preporučuje ukoliko je beba natprosečno velika. Neretko žene prijavljuju da su u ovom položaju doživele orgazam.

Sedećki

Ova poza koristi silu gravitacije, a omogućava porodilji i periode relaksacije. Lopta za porađanje (birth ball), stolica za ljuljanje, pa čak i wc-šolja neka su od potencijalnih pomagala pri ovoj vrsti porođaja.

U čučnju

Čučanj omogućava karlici da se otvori tako da beba sama nađe najbolji put da izađe napolje.U ovoj pozi porođaj se vrši ili uz asistenciju babice koja ima zadatak da prihvati dete u pravom trenutku ili pomoću specijalnog dušeka zahvaljujući kojem beba neće biti povređena ako se bude dočekala na glavu.

Ležeći, postrance

Lateralna, odnosno bočna pozicija preporučuje se dugačke porođaje, jer omogućava celom telu da se u otpunosti opusti između trudova, a od mišića se zahteva minimalan napor. Posebno je pogodna u kasnijim fazama porođaja, kad je gravitacija već obavila svoj deo posla.

Uspravno

Ukoliko porodilja stoji, sila teže joj je najveći prijatelj. Beba će se lepo smestiti u karlici I precizno centrirati pravi putka porođajnom kanalu. Naravno, u ovoj možda i najpotcenjenijoj pozi je neophodna asistencija jedne ili čak dve osobe.

Porođaj u vodi

Da biste tačno shvatili koje su prednosti od rađanja bebe u vodi, najbolje će biti da pogledate snimak sa svedočenjima različitih žena koje su doživele ne samo bezbolan porođaj, već su tokom čitavog procesa bile u stanju da dožive čak i višestruki orgazam!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • j

    29. maj 2013 | 15:49

    Meni je to idiotski...

  • Duda

    2. jun 2013 | 17:15

    Nikada u mom životu nisam pročitala nešto jezivije. Ne znam koju reč da iskoristim koliko je ovo prešlo svaku granicu.

  • to sam ja

    1. jun 2013 | 10:32

    Orgazam hahaha pitala bi ja kom je do orgazma kad ide radjat svašta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA