Zašto su stari Egipćani ljubav vodili samo leti?

Drevni Egipćani su vodili ljubav uglavnom tokom leta, tačnije u julu i avgistu, što znači da je tokom marta i aprila bilo 20 odsto više porođaja nego tokom drugih meseci

  • 0

Da vam je neko rekao da postoji idealno vreme za vođenje ljubavi, da li biste mu poverovali? E pa, Egipćani su i te kako verovali da je letnji period, tačnije jul i mesec, pogodniji za seks od ostalih meseci tokom godine. Zašto? Zato što su taj period povezivali sa plodnošću Nila.

Do ovih zaključaka naučnici su došli ispitivanjem groblja u oazi Dakleh u Egiptu, gde su prilikom iskopavanja 765 grobova mogli da ustanove tačan mesec u kom je pokojnik preminuo, jer su svi grobovi bili okrenuti u pravcu izlazećeg sunca.

Prema izveštaju objavljenom u stručnom časopisu "Live science", otkriveni su i grobovi 124 bebe preminule od 18 do 45 nedelje nakon začeća, a kad su spojili ove dve informacije, naučnici su lako mogli da izračunaju koje vreme je među Egipćanima bilo najpopularnije za seks.

Rezultati su iznenadili s obzirom na činjenicu da se u mediteranskim kulturama tokom leta obično beleži pad seksulanih aktivnosti zbog  velikih vrućina koje smanjuju libido i broj spermatozoida.

Međutim, Egipćani su verovali da plodnost Nila utiče i na njihovu plodnost, zbog čega su češće vodili ljubav upravo tokom letnjih meseci, kada je nabujalost reke bila na vrhuncu. Plavljenje Nila je ujedno bilo praćeno mnogi svečanostima i zabavama, što je još jače uticalo na raspoloženost za seks.

U doba godine koje se smatralo "nepovoljnim" za začeće u upotrebi je, sem toga, morala biti i neka vrsta kontracepcije, a naučnici veruju da su recepti za sprečavanje začeća, koji su između ostalog uključivali i izmet krokodila, bili dovoljno neprijatni da većinu parova potpuno odvrate od seksa.


( T. Milić / cdm.me )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA