Šta se to događa s nama kad smo zaljubljeni?

Kada se zaljubimo obično kažemo da osećamo "leptiriće u stomaku", ali zaljubljivanje zapravo pokreće ceo niz promena u telu kojih uopšte nismo svesni

  • 1

Period zaljubljenosti je najlepši deo svake veze. Sva ta neizvesnost koju osećate pred prvi sastanak, žmarci koji vam prođu kroz telo nakon prvog dodira i slatki ukus prvih poljubaca uvek su nezamenjljivo iskustvo.

Čuveni "leptirići u stomaku" koje oseća svaki zaljubljeni čovek, zapravo su samo posledica svih procesa koje čovek ne može da objasni, a koji se dešavaju u telu. Evo nekih najneobičnijih pojava koje se dešavaju kada se "zatreskamo" u nekog.

Osećate se opijeno

Razne studije već su prethodno pokazale da kada se zaljubimo preko ušiju, mozak preplave hormoni poput oksitocina, dopamina, adrenalina koji deluju na mozak poput droge. Naime, nakon što se zaljubimo osećamo se tako opijeno kao da smo pod uticajem određenih opojnih sredstava.

Imate poverenja

Do pre nekoliko dana bili ste samo stranci, a sada već poveravate jedno drugom najintimnije stvari i događaje koje nikome do sada niste priznali. Ništa čudno. Naime, naš mozak već nakon svega dvadesetak minuta dobro zna da li je osoba nasuprot nas vredna vašeg poverenja ili nije. Osim toga, poveravanje, poverenje i dugi razgovori odličan su temelj duge i čvrste veze.

Osećate žmarce u kičmi


Prijatni, pomalo probadajući žmarci koji vam prolaze kičmom kada ga iznenada ugledate ili pak kada se ljubite sasvim su normalna pojava i više nego jasan znak da vam se opako sviđa. Na dobrom ste putu do zaljubljivanja do ušiju.

Više ne marite za ostale zgodne cice ili frajere

Kada se zaljubimo, seks simboli koji su vas do juče privlačili, bilo iz komšiluka, sa faksa ili posla, jednostavno više nisu ni privlačni niti zanimljivi. To je sasvim normalna pojava jer čovek u trenucima sreće zaboravlja na sve, pa i na sve te zgodne cice ili frajere na koje ste se do juče ložili. Sada samo znate za nju, odnosno njega.

Jako ste ljubazni

Nakon što se zaljubimo, mozak počinje da se ponaša na najčudnije načine. Izazvan zaljubljenošću mozak proizvodi značajno veće količine hormona oksitocina koji naučnici smatraju odgovornim za iznenadno prijateljsko ponašanje zbog kojega ste srećni i ljubazni prema svima.

Ne osećate glavobolju

Kada se zaljubite, možete barem na neko vreme da zaboravite na lekove protiv bolova. Naime, stručnjaci su nedavno otkrili kako oksitocin, koji se pojačano izlučuje kada smo zaljubljeni, umanjuje ili čak potpuno eliminiše bolove u glavi i migrene.

Zaljubljenost otkrivaju i vaše oči

Kada ugledate nekoga ko vas neodoljivo privlači, vaše zenice se nesvesno šire. Osim toga, mnoga istraživanja su otkrila da veliki broj ljudi privlače osobe širih zenica. To znači da će kontakt očima otkriti puno o vama, ma koliko se vi trudili da sakrijete ono što osećate.

Niste više pod stresom

Ljubljenje uspešno smanjuje nivo hormona stresa, kortizola. Nakon maženja, grljenja i ljubljenja s onim zbog kojega vam srce brže kuca, sav stres će nestati i osetićete se potpuno uspešno.

( T.Milić / tportal.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA