Ružnije žene imaju veće šanse da ih neko zaprosi

Muškarci koji traže kratkotrajnu seks-aferu više vole žene sa ženstvenijim crtama lica, dok za brak biraju one manje lepe. Tako se barem tvrdi u najnovijoj studiji koja se bavila evolutivnim determinantama igre parenja

  • 2

Muškarci neretko za seksualnu avanturu biraju lepe i zgodne dame, dok im za brak više pašu one nešto manje privlačne. Zašto je to tako? 

U studiji u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina heteroseksualnih muškaraca, tim istraživača pokazivao im je slike ženskih lica i tražio od subjekata-volontera da izaberu one sa kojima bi imali avanturu i one sa kojima bi bili u ozbiljnoj vezi. Postojale su dve verzije svakog lica - jedna sa nešto ženstvenijim crtama i druga muškobanjastija. Lica su sastavljena od crta lica Evropljanki ili Japanki.

Stručnjaci su otkrili da su muškarci žene sa ženstvenijim crtama lica pre birali za avanturu. Ova sklonost naročito je izražena među muškarcima koji su već bili u ozbiljnoj vezi. Autori studije objašnjavaju da zauzeti muškarci snižavaju svoje standarde u izboru kratkoročnog partnera, ali kada se odlučuju za dugoročnu vezu, biraju partnerku koja je manje atraktivna ili manje ženstvena.

Ženske crte poput manje vilice i punijih obraza usko su povezane sa privlačnošću žene koja je, uzeta kao indikator zdravlja, mladosti i vernosti. Ženske crte lica povezane su sa višim nivoom estrogena koji je u direktnoj vezi sa reproduktivnim uspehom. Ranija istraživanja pokazala su da su zgodne žene manje verne, naročito ako im partner nije preterano lep.

- Ako ga partnerka vara, muškarac rizikuje da podiže dete koje nije njegovo - navodi se u studiji autora Entonija Litla sa Univerziteta Stirling i Benedikta Džonsa sa Univerziteta Glazgov.


Studije o faktorima koji utiču na udvaranje kod ljudi i koje su bile fokusirane na žene pokazale su i da žene više vole “igrače” za kratku vezu, a sa štreberima bi da se skrase, jer smatraju da će im oni biti od veće pomoći u podizanju dece.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA