Žene svojim muževima daju sve manji džeparac

U Japanu žene koje upravljaju kućnim budžetom smanjile su ovogodišnji džeparac svojh muževa za 3,2 odsto, pa tako oni sada imaju za svoj lični trošak samo 295 evra

  • 6

Na osnovu nove studije banke “Shinsei Bank Limited”, japanske žene sve su opreznije u pogledu troškova kućnog budžeta. Prošle godine mesečni džeparac koji je bio na raspolaganju njihovim muževima dvostruko je smanjen u odnosu na rekordnu 1990. godinu, kada su oni imali znatno više nova na raspolaganju.

Da bi uštedeli, Japanci su najpre smanjivali troškove za ručak, pribegavajući nošenju kod kuće spremljene hrane na posao. U Japanu puno radno vreme ostaje privilegija muškaraca, ali upravljanje bankovnim računima i dalje ostaje u rukama žena.

Već više meseci Japan sprovodi politiku ekonomskog oporavka koja izgleda počinje da daje rezultate. Japanski privredni rast povećan je na godišnjem nivou za jedan odsto u prvom kvartalu 2013.

- Vladin program oporavka poznat pod imenom Abenomiks uticao je pozitvno na poslovne rezultate kompanija kao i na rast kursa akcija na berzi, ali to još uvek nije dovelo i do povećanja džeparaca japanskih muškaraca - navodi se u izveštaju.

Međutim, takva mera štednje japanskih supruga u pogledu džeparaca svojih muževa, nije ostavila traga na potrošnju koja je u porastu, posebno kad je reč o luksuznim proizvodima. Glavni uzrok restrikcije kućnog budžeta, pre svega na štetu džeparca muževa, je stagnacija plata koja traje već više od godinu dana. Prosečna plata Japanaca iznosi 2.400 evra.

U Francuskoj troškovi muževa ostaju takođe pod nadzorom žena. Oko 64 odsto francuskih domaćinstava ima zajednički budžet, a u 43 odsto slučajeva muškarci uvek konsultuju svoju ženu kada žele nešto sebi da kupe, dok žene to čine u samo 23 odsto slučajeva.


(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    3. jul 2013 | 20:14

    Prosecna plata Japanca 2.400€??? Nije ni cudo sto su bogatini najbogatiji jer imaju najpametnije zene i najvredniji su ljudi, nase zene su fuj, kao i plate.

  • Ivana

    4. jul 2013 | 14:08

    Šta će čovek,ne voli naše žene.....hvala bogu,u bloku 70 imaš ih u izobilju,baš takve kakve ti voliš....žene tvog života:-)

  • Dude88

    4. jul 2013 | 13:23

    Ako su ti nase zene fuujjj onda se ozeni muskarcem ili kravom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA