Znate li šta je tajna uspešnog braka?

Zreli parovi naučili su da se u vezi sa temama oko kojih ne dele isto mišljenje nema svrhe raspravljati, već da je pametnije da se fokusiraju na ciljeve oko kojih su oboje usklađeni

  • 4

Tajna dugotrajnog stabilnog braka jeste menjanje teme pre nego što uopšte dođe do potrebe da se povisi ton. Tako je barem utvrđeno studijom Univerziteta San Francisko na 128 parova sa više od 13 godina bračnog staža.

Psiholozi tvrde da svaki par ima dve do četiri teme oko kojih se redovno raspravlja, a mlađi parovi se znatno češće svađaju nego oni stariji. Ipak, većina dugogodišnjih supružnika sazreva u odnosu, tako da u potpunosti izbegavaju konflikte u kojima unapred znaju da neće uspeti da postignu kompromis. Ovo zapravo i jeste tajna njihovog srećnog braka.

Mudri bračni partneri s vremenom nauče da iz forsiranja oprečnih stavova proizlazi samo frustracija i zameranje. Zato se oni radije drže zajedničkih ciljeva i tema oko kojih imaju usklađena mišljenja.

- Par koji ne uspe da uguši instinkt da od početka raspravlja o stvarima za koje nije moguće iznaći zajedničko rešenje ili zaključak kasnije će imati samo još više problema, što na kraju ugrožava opstanak braka - rekla je autorka studije, doktorka Sara Holi.

Prema njenim rečima, rešenje nije ni ignorisanje problema, pa tako parovi koji oko ključnih stvari ne mogu da se dogovore pre nego što odu kod matičara, teško da će rešenje za njih pronaći u braku.

- Mladi parovi moraju da nauče da se slože oko svih bitnijih odluka poput finansija ili zasnivanja porodice, jer su to svari koje predstavljaju temelj za zdrav odnos. Kasnije, nakon što su postavili te temelje, nema svrhe insistirati na raspravama koje ne vode ničemu i, suštinski, nisu toliko bitne za život udvoje - dodaje Holi.


Veoma je važno da parovi budu usklađeni čak i u svađanju, jer se u brakovima u kojima jedna strana insistira na rešavanju problema, a druga konstantno povlači, nakupljaju negativne emocije koje na kraju eskaliraju u velike svađe koje mogu dovesti do razvoda.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    8. jul 2013 | 15:56

    Tajna uspesnog braka je ljubav i sto vise vremena da se radi, posebno zenu treba zaposliti da ima sto manje slobodnog vremena za kafe i prevare...Dobra zena je dobar brak.. 99% brakova zene uniste, ako muskarac pije i kocka i ne radi, to je zbog toga sto je zena losa...Dobra zena moze loseg muskarca vratiti u normalan zivot,,,,, losu zenu niko ne moze vratiti u normalan zivot..."K" ostaje "K"!!!

  • V for V

    8. jul 2013 | 16:26

    Kakav si ti debil...ozeni muskarca u tom slucaju

  • Ivana

    8. jul 2013 | 16:19

    Miki,mislim da je tvoja teoria tačna u 50% brakova....ili manje....nije ni žena ta koja treba drizi baš sve....i od muškarca zavisi KAKVA CE MU BITI ŽENA.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA