• 4

7 muških navika koje uzrokuju neplodnost

Neplodnost je sve češći problem koji muči mnoge parove. Uzroci su razni, a veliki broj njih su zapravo uobičajene stvari koje smo navikli da radimo svakog dana

  • 4

Sve veći broj parova vodi bitke sa neplodnošću. Prema istraživanjima, podjednako je prisutna kod oba pola, a ono što najčešće uzrokuje ovaj problem su sasvim uobičajene stvari koje radimo praktično svakog dana. Međutim, neplodnost nije neizlečiva i uz izvesnu dozu pažnje, brige o sebi, ali i uz stručnu pomoć, može se suzbiti i prevazići.
Ovoga puta smo se fokusirali na navike koje loše utiču na plodnost muškaraca. Stoga, ukoliko želite sebi da obezbedite potomstvo, vodite računa da neke od ovih stvari smanjite na minimum.


Pušenje
Pušenje, pored mnogih negativnih posledica, između ostalog može da dovede i do neplodnosti kod muškaraca. Nikotin i duvan oštećuju spermatozoide i smanjuju njihov broj, što predstavlja ozbiljan problem u ostvarivanju najvžnije uloge u životu − uloge tate.
Težina
Prekomerna telesna težina još jedan je muški neprijatelj budućeg potomstva. Gojaznost dovodi do abnormalne hormonalne promene koja može da uzrokuje neplodnost.

Stres
Brz način života, prekovremeni rad, konstantno jurcanje sa jedne na drugu stranu danas su mnogima svakodnevnica. Međutim, upravo takav način života izaziva stres. Ovaj zdravstveni problem je jedan od glavnih pokretača neplodnosti kod muškaraca. Istovremeno su zabeleženi slučajevi u kojima je stres doveo do erektilne disfunkcije.
Tehnologije
Mobilni telefoni, tableti, komjuteri postali su svakodnevnica svih nas. Međutim, konstantno zračenje tokom držanja telefona u džepu ili čuvanja laptopa u krilu, duže vreme, zrači testise, zagreva ih i dovodi do oštećenja sperme.

Steroidi
Zgodno telo, široka ramena, savršeni bicepsi i tricepsi... Sve je veći broj muškaraca koji teže dobrom izgledu. Samim tim, nisu samo porasli časovi provedeni u teretani već i količina steroida koja se unese u telo. Ovo je jedan od neočekivanih uzroka neplodnosti kod muškaraca.
Topla voda
Opuštanje ispod tuša, nakon napornog radnog dana, dođe kao pravo osveženje. Međutim, topla voda, pored toga što opušta, može da ošteti spermu i dovede do neplodnosti kod muškaraca.

Alkohol
Alkohol utiče na smanjenje nivoa testosterona što istovremeno uzrokuje smanjenje broja spermatozoida. To dovodi do poremećaja erekcije i neplodnosti.
(T. Milić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljo

    Ma pustite njih sto pricaju,treba sve to koristit u umjerenim kolicinama mislim na alkohol,pusenje,mobilne i kompjutere i nece biti problema sa neplodnoscu

  • CZCh

    Stres i toplu vodu ne mogu da izbegnem, sa ostalim stvarima nemam problema!

  • Bond

    Dude tebi topla voda

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima