Dobar brak je stvar dobre volje

Tajna uspešnog braka uopšte ne leži u samoj ljubavi, već u predanosti partnera jedno drugome

  • 6

Parovi brak često vide kao bankovni račun, sve dok imaju koristi, ostaju zajedno, ali čim naiđu problemi, traže izlaz u razvodu. Međutim, kako tvrdi slavni seksolog Trejsi Koks, uspešna veza zahteva posvećenost.

Da bi brak opstao, nisu važne stalne izjave ljubavi ili koliko često se partneri svađaju, već posvećenost i stalan rad na vezi, potvrdila je nova britanska studija. Naučnici su tokom 11 godina braka pratili 172 para i ustanovili da posvećenost, osim što štiti vezu - ona je i jača. Što su se parovi više trudili oko rešavanja problema, to je njihova povezanost bila jača.

- Bez predanosti, lako je partneru zameriti čak i najmanju sitnicu, ali samim tim vezu ili brak osuđujete na propast. Nije čak ni toliko bitna kompatibilnost, već istrajnost. Važno je raditi na svojim različitostima i prihvatati jedno drugo - tvrdi poznati britanski stručnjak za veze Trejsi Koks.

Kako ona objašnjava, problem je u tome što veliki broj parova ima pogrešan stav prema braku, odnosno vode se “principom bankovnog računa”. Sve dok u vezi dobijaju više nego što bi dobijali bez nje, parovi ostaju zajedno. Međutim, čim naiđu na prve probleme, traže izlaz.

Za razliku od njih, uspešni parovi sebe vide kao tim, a ne pojedince koji misle samo na svoje potrebe. Oni su spremni da žrtvuju svoje želje za dobrobit partnera i braka. Slično važi i za parove koji čekaju na zajednički život tek nakon venčanja. Oni su konzervativniji u pogledu na brak i više su predani samoj instituciji nego parovi koji već žive zajedno.

- Osim predanosti, u braku je ključan faktor seks, zato što zbližava. Iako je uvreženo mišljenje da parovi koji češće vode ljubav ostaju zajedno, kod seksa nije bitna učestalost već tempo. Najvažnije je da se parovi dogovore kakav seksualni život žele i usklade svoje potrebe - napomenula je Koksa.


(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa Grgic

    10. septembar 2013 | 09:08

    Brak je najstarija zajednica na svijetu.Zajednica sastavljena od jednog gospodara,jedne gospodarice i dva roba.Sve zajedno to ipak čini dvije osobe.

  • Sneza

    10. septembar 2013 | 22:23

    Brak je zajednica dvoje ljudi koji resavaju zajednicki probleme, koje ne bi ni imali da nisu u braku:-)

  • Niko bitan

    10. septembar 2013 | 23:43

    Snezo, sto posto si u pravu :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA