• 12

NE ODLAŽITE MAJČINSTVO: Rizici kasne trudnoće su ogromni

Žene koje odlažu trudnoću posle 35. godine imaju veće šanse da se susretnu sa neplodnošću, spontanim pobačajima i brojnim drugim zdravstvenim problemima

  • 12

Odlaganje trudnoće loše utiče na ženu. Ukoliko im se prva trudnoća ne desi pre 35. godine, prema nedavno rađenom britanskom istraživanju, žene imaju veće šanse da se suretnu sa brojnim zdravstvenim problemima, između ostalog, i sa neplodnošću i spontanim pobačajima.
Naime, studija je pokazala da žene koje odlažu majčinstvo do poslednjeg trenutka kasnije imaju problema da zatrudne, a čak i kada se to desi, rizici koji prete trudnoći i bebi su mnogi.


Žene najčešće odlažu trudnoću zbog karijere i nepovoljnih uslova za odgajanje bebe, međutim, ni same nisu svesne da se stvari kroz nekoliko godina neće promeniti preterano nabolje, osim što će one biti starije, s manjkom energije koja im je u trenutku trudnoće potrebna na pretek i uz manje šanse da zatrudne i postanu majke zdravog deteta.
Starije žene imaju veći rizik od spontanih pobačaja, češće imaju rizične trudnoće, a takođe, često imaju prevremene porođaje i rađaju decu s niskom telesnom težinom.

Mnogo je razloga zbog kojih ne treba odlagati roditeljstvo, a ovo pravilo važi kako za žene, tako i za muškarce. Vremena su teška, to je istina, ali to ne znači da treba čekati neko bolje sutra kako biste se ostvarili u najlepšoj ulozi koja postoji - ulozi roditelja. Tu odgovornost treba da preuzmete na sebe što pre, jer se sigurno nećete pokajati. Naprotiv, osećaćete se živo, jako i ispunjeno, a sve to pratiće neizmerna doza sreće, jer je upravo to ono što predstavljaju deca i roditeljstvo.
(T. Milić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milena

    Mladi kada dobiju decu, uvek se tese bolje sad nego kad budem bila starija! Pa kaaadaaa si toliko srecna i zadovoljna, sto se tesis onda! Jokica objasnila!

  • Diana

    Ništa lepšeg nego da si mlada Mama ja imam 23 i dvoje zive i zdrave dece! I muž i ja hoćemo još! I nikako se ne kajemi kad imam 40 i neku ja cu zdravlje boze da imam unuci a ne jakom malu bebu za mene to bolesno seda kosa a veliki stomak fuuuj

  • Dragan

    Ma one se ne udaju u opšte....to njih ne zanima njih zanima samo lova.....pa to su olosi nevidjeni.....čast izuzetcima a nažalost malo ih ima....

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima