NE ODLAŽITE MAJČINSTVO: Rizici kasne trudnoće su ogromni

Žene koje odlažu trudnoću posle 35. godine imaju veće šanse da se susretnu sa neplodnošću, spontanim pobačajima i brojnim drugim zdravstvenim problemima

  • 12

Odlaganje trudnoće loše utiče na ženu. Ukoliko im se prva trudnoća ne desi pre 35. godine, prema nedavno rađenom britanskom istraživanju, žene imaju veće šanse da se suretnu sa brojnim zdravstvenim problemima, između ostalog, i sa neplodnošću i spontanim pobačajima.

Naime, studija je pokazala da žene koje odlažu majčinstvo do poslednjeg trenutka kasnije imaju problema da zatrudne, a čak i kada se to desi, rizici koji prete trudnoći i bebi su mnogi.

Žene najčešće odlažu trudnoću zbog karijere i nepovoljnih uslova za odgajanje bebe, međutim, ni same nisu svesne da se stvari kroz nekoliko godina neće promeniti preterano nabolje, osim što će one biti starije, s manjkom energije koja im je u trenutku trudnoće potrebna na pretek i uz manje šanse da zatrudne i postanu majke zdravog deteta.

Starije žene imaju veći rizik od spontanih pobačaja, češće imaju rizične trudnoće, a takođe, često imaju prevremene porođaje i rađaju decu s niskom telesnom težinom.

Mnogo je razloga zbog kojih ne treba odlagati roditeljstvo, a ovo pravilo važi kako za žene, tako i za muškarce. Vremena su teška, to je istina, ali to ne znači da treba čekati neko bolje sutra kako biste se ostvarili u najlepšoj ulozi koja postoji - ulozi roditelja. Tu odgovornost treba da preuzmete na sebe što pre, jer se sigurno nećete pokajati. Naprotiv, osećaćete se živo, jako i ispunjeno, a sve to pratiće neizmerna doza sreće, jer je upravo to ono što predstavljaju deca i roditeljstvo.

(T. Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jokica

    13. septembar 2013 | 09:58

    Ne lupetajte o onome sto ne znate,i ne donosite ishitrene zakljucke.Elem,sve je to individualno,u zavisnosti od organizma ponaosob.Mene je majka rodila u cak 41. godini,i prvo dete sam.Imala je najnormalniji tok trudnoce,i porodjaj koji je bio prirodan,bez trauma,carskog reza i sl.Poznajem dosta zena koje su odlicno podnele trudnocu i donele na svet zdravu decu,nakon 35.Natalitet se podize drugacijim merama,i podrskom trudnicama u finansijskom i svakom drugom smislu.Moze se poceti od najstrozeg sankcionisanja poslodavaca koji zene uslovljavaju ne ostajanjem u drugom stanju.Tako se gospodo draga podstice radjanje,a ne zastrasivanjem!Sasvim je logicno i prorodno da osoba pre uloge roditelja stvori tom detetu uslove za pristojan i dostojanstven zivot.Pa necemo valjda u 21.veku stvarati nove socijalne slucajeve koje nece imati ko da prehranjuje!Lepo mi se okrene zeludac kad vidim neke porodice sa po desetoro dece,a da toj deci osnovne uslove za zivot nisu obezbedili!Sebicno i neodgovorno.

  • Mici

    13. septembar 2013 | 15:36

    Cime da ih hranim i sta da radim sa decom u ovoj drzavi....

  • Nebitno

    14. septembar 2013 | 09:36

    Jokice, svaka cast, muka mi je od ovakvih clanaka...Ana, jeste ljepse, ali sta je sa zenama koje se citav zivot bore da postanu majke I uspijutek poslije 35-e...spominju bolesti rizike, pa kao sto je Jokica rekla, sve je to individualno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA