• 18

AH, TA LJUBAV: Ipak bira pamet, a ne srce!

Proces zaljubljivanja u neku osobu traje manje od sekunde. Zapravo, potrebna je jedva petina sekunde da se osećate kao da vas je pogodila Amorova strela

  • 18

Verovali ili ne, da bismo “pali” na nekoga, treba nam manje od sekunde. Istraživanja pokazuju da je proces zaljubljivanja u nekoga sličan onom kao kada se konzumira kokain.

Kada se osoba zaljubi, čak 12 područja mozga počinju sinhronizovano da rade i proizvode dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin, koji se oslobađaju u isto vreme. Ove hemijske supstance odgovorne su za onaj budalasti i sladunjavi osećaj.

Foto-ilustracija: Picssr/Linnybinnypix

Foto-ilustracija: Picssr/Linnybinnypix

Ova otkrića pokrenula su pitanje da li se zaljubljuje naše srce ili mozak? Prema mišljenju istraživača sa Sirakuza univerziteta, to je zaista stvar mozga, a ne srca. Utvrdili su to tako što su uradili magnetnu rezonancu mozga volontera kako bi utvrdili kako se ispuštaju spomenute supstance kada se osoba zaljubi.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / sippakorn

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / sippakorn

Zaključili su da je srce samo koncept za koji vežemo zaljubljenost. Čak je i efekat “leptirića u stomaku” samo posledica moždane akcije ispuštanja adrenalina.

(Telegraf.rs / kliX)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    Veliki pozdrav za Bivšeg Debelog,-))))-)kissss

  • Niko bitan

    Pozdrav Bivsi Debeli....

  • Bivsi Debeli

    Srce ce bolje odabrati nego mozak.Ja sam u cajtnotu birao mozgom i evo sad se razvodim.A volio sam i bio voljen i sve to istovremeno.Svako ima svoju priliku.Al' zato sad pisem bolje pjesme.

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima