• 18

AH, TA LJUBAV: Ipak bira pamet, a ne srce!

Proces zaljubljivanja u neku osobu traje manje od sekunde. Zapravo, potrebna je jedva petina sekunde da se osećate kao da vas je pogodila Amorova strela

  • 18

Verovali ili ne, da bismo “pali” na nekoga, treba nam manje od sekunde. Istraživanja pokazuju da je proces zaljubljivanja u nekoga sličan onom kao kada se konzumira kokain.
Kada se osoba zaljubi, čak 12 područja mozga počinju sinhronizovano da rade i proizvode dopamin, adrenalin, oksitocin i vazopresin, koji se oslobađaju u isto vreme. Ove hemijske supstance odgovorne su za onaj budalasti i sladunjavi osećaj.


Ova otkrića pokrenula su pitanje da li se zaljubljuje naše srce ili mozak? Prema mišljenju istraživača sa Sirakuza univerziteta, to je zaista stvar mozga, a ne srca. Utvrdili su to tako što su uradili magnetnu rezonancu mozga volontera kako bi utvrdili kako se ispuštaju spomenute supstance kada se osoba zaljubi.

Zaključili su da je srce samo koncept za koji vežemo zaljubljenost. Čak je i efekat “leptirića u stomaku” samo posledica moždane akcije ispuštanja adrenalina.
(Telegraf.rs / kliX)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    Veliki pozdrav za Bivšeg Debelog,-))))-)kissss

  • Niko bitan

    Pozdrav Bivsi Debeli....

  • Bivsi Debeli

    Srce ce bolje odabrati nego mozak.Ja sam u cajtnotu birao mozgom i evo sad se razvodim.A volio sam i bio voljen i sve to istovremeno.Svako ima svoju priliku.Al' zato sad pisem bolje pjesme.

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima