Šta sve može da ugasi seksualnu želju?

Mnoge stvari negativno utiču na kvalitet seksualnog života, između ostalog i mnoge bolesti koje znatno utiču na smanjenje libida

  • 2

Na seksualni život pojedinca utiču mnoge stvari, a smanjenje libida se dešava usled uticaja mnogih faktora. Reč je o mnogim bolestima poput dijabetesa i multipla skleroze, koje praktično ubijaju seksualnu želju i stvaraju mnoge prepreke na putu do seksualnih užitaka. Evo o kojim faktorima i bolestima je reč.

Hormoni

Za dobro seksualno zdravlje i libido važni su androgeni kao što je testosteron. Čim kod muškarca nivo testosterona opadne za oko 1 odsto, njegov libido automatski slabi. Sličan je slučaj i kod žena. Testosteron se može dobiti na recept, ali DHEA i Pregnenolon, koji se u telu pretvaraju u testosteron, mogu se dobiti i kao suplementi.

Bolesti srca

Bolesti kardiovaskularnog sistema kao što su hipertenzija, ateroskleroza i dijabetes mogu da umanje dotok krvi u penis, što može da dovede do problema sa prokrvljenošću genitalija, a time i postizanja i održanja erekcije.

Nervni sistem

Oštećenje nerava usled bolesti kao što su dijabetes, multipla skelroza, moždani udar, Parkinonsonova bolest mogu da umanje sposobnost odgovora na seksualnu stimulaciju.

Hemijski faktor


Seksualna stimulacija izaziva niz hemijskih reakcija u telu koje usmeravaju krv u seksualne organe čime kod muškarca dolazi do erekcije, a kod žene do lubrikacije vagine. Azot-oksid, dopamin i acetiklcholin najpoznatije su hemikalije koje su pojačavaju seksualnu želju.

Psihološki faktor

Brojni su psihološki faktori koji mogu da dovedu do seksualnih problema. Teskoba zbog raznih problema, bilo finansijskih, ljubavnih ili nekih sasvim trećih, dovodi do uništenja libida i erektilne disfunkcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa Grgic

    24. septembar 2013 | 10:55

    Različiti su faktori kod žena i muškaraca,kod muških spoljni faktori nemaju baš nikakvog utjecaja,kod žena je to puno komliciranije,..te mir u svijetu,..te ekomomska kriza,.vlažnost i temperatura sobe,..a možda ih ponekad stvarno boli glava!?

  • RN

    24. septembar 2013 | 10:15

    Nedostatak seksa gasi želju, bar u mom slučaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA