DEPRESIVNA VAGINA: Šta raditi kad seks boli? (VIDEO)

Ne malom broju žena dešava se da im je, bez ikakvog konkretnog zdravstvenog razloga, seks neprijatan i bolan

  • 5

Ako ste pratili seriju “Seks i grad”, sigurno se sećate epizode u kojoj je Šarlot otišla kod ginekologa zbog nesnosnog svraba, peckanja i bola u genitalnom predelu. Iako je ona strahovala od gljivične infekcije ili nečeg mnogo goreg, lekarka joj je objasnila da je njena vagina pomalo “depresivna”, odnosno da se njen problem stručno naziva “vulvodinija”. O čemu je reč?

Kod nekih dama, javlja se neprijatan bol, peckanje i svrab “tamo dole”, bilo nakon seksualnog odnosa, bilo nakon vožnje bicikla, jahanja, stavljanja tampona, a ponekad čak i sedenja. Tačan uzrok za ovu pojavu nije poznat, ali leka ima.

Preporučuju se nošenje isključivo pamučnog donjeg veša, upotreba lubrikanata, relaksacija, vežbe disanja... U težim slučajevima preporučuje se izbegavanje penetracije na neko vreme (što ne podrazumeva nužno i apstinenciju od seksa), a ponekad lekari pacijentkinjama prepišu i blagi antidepresiv.

Evo kako su britanski stručnjaci slikovito objasnili vulvodiniju pomoću hrane:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA