• 4

JAPAN: Svaka treća žena bi da bude domaćica

Svaka treća Japanka želi da, kad nađe muža, prestane da radi i samo se brine o kući i porodici, pokazala je studija koju je sprovela japanska vlada

  • 4

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 3.000 ispitanica starih između 15 i 39 godina pokazalo je da 34 odsto neudatih žena u Japanu ne želi da nastavi da radi kada se udaju. Ispitivanje Ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike pokazalo je i da 38 procenata žena nikako ne bi želele da budu domaćice, dok preostale nemaju stav po tom pitanju.
Njihovi potencijalni muževi nisu preterano oduševljeni tom idejom i tek je svaki peti rekao da želi da njegova buduća supruga ostane kod kuće. I pored visokog nivoa obrazovanosti, mnoge žene u Japanu napuste posao kada rode, a društveni pritisci da izigravaju domaćice su i dalje veoma jaki.

Foto-ilustracija: Foter/mark 75

Foto-ilustracija: Foter/mark 75


Ispitivanje, koje je sprovedeno preko interneta krajem marta a objavljeno ove sedmice, pokazuje i da mlađe žene ne traže potencijalne supruge s velikom platom. Više od 40 odsto njih reklo je da žele skroman, ali stablan život i da bi bile srećne sa suprugom koji zarađuje mesečno oko 200.000 do 300.000 jena (2.000 do 3.000 dolara).
Foto-ilustracija: Foter/clazzi

Foto-ilustracija: Foter/clazzi


Stručnjaci smatraju da bi žene mogle da pomognu u osnaživanju japanske ekonomije ako bi više njih radilo. Tržište kojim dominiraju muškarci i koje se sve više smanjuje pogođeno je penzionisanjem takozvanih bebi-bumera i padom nataliteta, zbog čega su finansije zemlje dodatno pogođene. Sa ciljem pokretanja ekonomije, premijer Šinzo Abe obećao je da će ženama pružiti mogućnosti zaposlenja.
Foto-ilustracija: Foter/Pensiero

Foto-ilustracija: Foter/Pensiero


Ranije ove nedelje, njegov ministar spoljnih poslova rekao je na forumu Ujedinjenih nacija da bi do 2020. 30 odsto visokih položaja u Vladi mogle da drže žene. Trenutno svega dve od 19 članova kabineta su pripadnice nežnijeg pola. U ispitivanju se ne navodi koliko je ispitanica navelo da ne želi da se uda uopšte.
(Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana&Mare

    Elvise,mislim da sam se zaljubila u tebe!

  • hehe

    Ili maja...

  • Elvis Pirsing

    Sta mislis o ovome Ivana ili bolje reci Mare?:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima