Da li biste i vi krili trudnoću zarad unapređenja?

Verovali ili ne, čak i u zapadnom svetu mlade žene imaju problema s karijerom. Skoro polovina Britanki sakrila bi trudnoću zbog mogućnosti prelaska na bolje radno mesto

  • 1

Zbog trudnoće i male dece tri od četiri Britanke izgubile su unapređenje, a po povratku s trudničkog neretko bi im usledio otkaz. Zato nije ni čudo što dve trećine žena, ne samo kod nas već i širom sveta, veruje da odlazak na porodiljsko odsustvo može da poljulja njihovu poziciju na poslu.

Tako barem otkriva istraživanje britanskog portala MaternityCover.com u kom je učestvovalo 1.300 žena. Dame se najviše pribojavaju ambicioznih muških kolega koji bi mogli da im preotmu radno mesto, pa bi skoro polovina žena radije sakrivala trudnoću od nadređenih, dokle god može.

Žene strahuju da u vreme ekonomske krize porodiljskim odsustvom rizikuju napredovanje u karijeri. Tri od četiri pripadnice nežnijeg pola izgubile su unapređenje zbog deteta, a svaka treća smatra da su je namerno “preskočili”, zato što je u godinama kada bi mogla da rađa, potvrdilo je istraživanje.

Po povratku s porodiljskog, žene po pravilu imaju manju platu, a najčešće se na posao vraćaju ranije nego što bi trebalo, upravo zbog finansijskih poteškoća.

- Žene se i dalje susreću sa tabuima u vezi s poslom i detetom. Upravo je zbog toga važno uspostaviti komunikaciju između poslodavaca i radnica kako bi se izbegle situacije sa skrivanjem trudnoće - napomenuo je izvršni urednik portala Pol Dženkins.

(Telegraf.rs / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    1. oktobar 2013 | 17:45

    Danasnje devojke ne kriju trudnocu zbog unapredjenja vec zbog mame i tate sramota....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA