NE ZABORAVITE: Seksualni život se nastavlja i nakon rođenja bebe

Nakon porođaja samopouzdanje i želja za vođenjem ljubavi opadaju kod većine žena. Ipak, seksualnu energiju je potrebno održavati na optimalnom nivou, jer zapostavljanje ove sfere života može da dovede do narušavanja braka

  • 8

Trudnoća, a zatim i rođenje deteta unose velike promene u seksualni život žene i njenog partnera. Većina dama nakon dolaska bebe na svet gubi želju za seksom, što je najčešće povezano s novim obavezama koje dolaze s detetom, ali i gubitkom samopouzdanja, s obzirom na to da su žene uglavnom u toj životnoj fazi nezadovoljne svojim telom.

Ipak, jako je bitno da se seks s partnerom ne zapostavi, jer baš na tom ispitu padaju mnogi parovi. Uloga roditelja jeste nešto najlepše što može da vas zadesi, ali ukoliko želite da sačuvate vaš brak i pre svega zdrav odnos sa partnerom, seks tu igra veoma bitnu ulogu. Evo kako svoj erotski život treba da negujete nakon rođenja deteta.

Podelite brigu oko deteta

Majka je ta koja doji i koja od samog početka vrlo prirodno ostvaruje nežan i povezujući odnos s detetom. Dete samo po sebi iz nas mami osmeh, nežnost, ljubav i osećaj sreće i zadovoljstva. Taj odnos toliko ispunjava da se čini da majci nije potrebno ništa drugo na svetu do blizine i ljubavi njenog deteta.

Međutim, vezanost majke za bebu može da bude preterana i dovede do toga da dete tokom svog odrastanja stiče utisak da je ono odgovorno za majčinu sreću, što nikako nije dobro za njegov razvoj i njihov budući odnos. Stoga je važno da majka podršku, ljubav i nežnost traži i dalje u svom partneru.

Najjednostavniji način da se održi nežnost među partnerima, a ujedno ostvaruje odnos nežnosti roditelja i deteta, jeste da roditelji zajednički učestvuju u maženju s detetom. Otac može da bude prisutan dok majka doji i da joj pruža podršku toplim dodirom, glasom, milovanjem i slično. Dete će za to vreme osećati ljubav roditelja, nežnost koja je upućena njemu, ali i miris i mame i tate koji mu daje osećaj sigurnosti.

Ako otac ne bude uključen u maženje i rituale majke i deteta, osećaće se zapostavljeno i isključeno, te ​​će prebacivati ženi što je postala samo majka. A to nikako nije dobro za odnos.


I dodir može da bude seksualan

Normalno je da je majka nakon porođaja u prvim mesecima iscrpljena, neispavana, možda i u bolovima od epiziotomije i slično, pa da nema nikakvu seksualnu želju. Ipak, nakon nekog vremena ta želja treba da počne da se javlja, ako partneri i dalje neguju odnos koji su imali pre rođenja deteta.

Za početak ne mora da se radi o seksualnom odnosu, već o rameni nežnosti, dodirima, podršci, maženju i slično. Važno je i dalje gledati partnera kao osobu s kojom ste želeli da napravite dete koje se rodilo. Ono je plod vaše ljubavi i važno je da u njemu zajednički uživate, da delite svoje misli i osećanja prema detetu, zajednički ga upoznajete, stvarate odnos s njim i divite se tom malom čudesnom biću.

Pitanje identiteta

Seksualni odnosi nakon rođenja deteta nisu samo pitanje seksualnosti, već i ličnog identiteta. Ako jedno drugo doživljavate isključivo kroz uloge "mama i tata", naravno da se nećete osećati seksualno. Važno je da i dalje ostanete prvenstveno ono što zapravo i jeste, muškarac i žena, a onda da preuzmete i novu ulogu koju ste dobili. To podrazumeva da pronađete vreme za sebe i provedete ga onako kako vama to odgovara. Nekad ćete želeti da budete sami, a nekad s partnerom.

Ako je dete centar vašeg partnerskog odnosa i u međusobnoj komunikaciji ste isključivo roditelji, a ne ljubavni i erotski partneri, vaš odnos je osuđen na propast, ako ne dođe do promene. Važno je da partneri grade svoj odnos i da se posvete nežnostima i seksualnom zbližavanju.

Činjenica da je taj seksualni čin zaslužan za nastanak novog mališana i ta spoznaja može sve da podigne na jedan viši nivo i da odnos između mame i tate učini još dubljim i lepšim. Čitava odgovornost da se to i dogodi nalazi se u rukama oba partnera i postiže se iskrenom i otvorenom komunikacijom.

(Telegraf.rs/Insideout)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    9. oktobar 2013 | 17:44

    Koj si ti debil!!! To stoke seljačke upotrebljavaju reč,,jalova,,a zna se za šta se koristi...ne za ženu...glupaku...da nisi ti možda impotentan,pa zato tako lupetas???i grozim se kad čujem taj izraz ako bračni par nema dece,a niko ne pomisli da možda još ne žele ili da možda muškarac ima problem??? Nego uvek se prstom upire na ženu!

  • Da

    9. oktobar 2013 | 23:52

    Bravo Ivana,svaka cast odlican komentar.Isto to bih i ja rekla,pa zar nas narod posjeduje tolike budale da to nema na svijet.

  • Mala od skandala

    9. oktobar 2013 | 23:04

    Ccccc,koji primitizam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA