Prava ljubav ili ne, magnetna rezonanca pokaže

Možda i možete da sakrijete svoja prava osećanja od prijatelja, članova porodice, pa čak i samih sebe, ali protiv neuronaučnika nemate nikakvih šansi

  • 4

Ne samo da ovi medicinski stručnjaci mogu da razotkriju jeste li zaljubljeni, nego mogu i da vam sa skoro stoprocentnom sigurnošću kažu da li je u pitanju prava dugoročna ljubav. Sve što treba da uradite je da legnete u skener za magnetnu rezonancu i, dok vas snimaju, posmatrate fotografiju voljenog bića.

Kineski naučnici su na ovaj način analizirali moždanu aktivnost 18 muškaraca i žena koji su se nedavno zaljubili. Dok su posmatrali fotografije svojih partnera, mozak svih ispitanika slao je sigurne signale ljubavi, posebno u onim delovima zaduženim za motivaciju i nagrađivanje. Međutim, pokazalo se da se snaga ljubavi nije očitala isto kod svih.

Nakon godinu i po dana, tim neuronaučnika na čelu sa istraživačem Ksiomengom Ksuom želeli su da saznaju za razvoj situacije u romantičnom životu skeniranih ispitanika. Nakon još dve godine, oni su saznali da je šest ispitanika i dalje u vezi sa istim partnerom kao na početku istraživanja.

Ispostavilo se da one znatne razlike koje su dobijene u nalazima magnetne rezonance, po svemu sudeći, skrivaju odgovor na pitanje zbog čega nekima od nas u ljubavnim odnosima ide bolje u odnosu na druge. Kod onih koji su uspeli da održe ljubavnu vezu započetu pre tri i po godine, moždana aktivnost u predelu zaduženom za donošenje sudova i osećaj samosvesti, bila je veoma niska.

Naučnici sada nameravaju da ponove istraživanje na mnogo većem uzorku, kako bi čovečanstvo dobilo odgovor na večno postavljano pitanje da li dužina romanse zavisi od druge osobe ili možda ipak i od nas samih.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ifeanyi

    23. mart 2012 | 17:02

    Sto se tice izbijanja zuba i mrjtretiaanla, mislim da to vec nije ljubav i da to ne spada u opciju oprastanja. Prevara ili mala avantura, boze moj, svakome se desi, pogotovo muskarcu. Svaki muskarac voli svoju zenu, majku njegove dece, a desi se nekad da druga muska glava razmislja pre od one prve. Sve u svemu, prastanje u smislu oprostila sam ti prevaru, oprostila sam ti sto si dosao kuci mrtav pijan iako sam ti rekla da ne pijes, ali NIKAKO oprostiti nekome da te maltretira. Ipak prosla su vremena kada je zena bila drugorazredno bice.Bez obzira na sve, nisam ni ja verovao, ali i onda kada majka rodi svoje dete i ostavi u sirotistu, kasnije, mnogo kasnije javi se taj osecaj koji joj bukvalno grize srce. Desi se da devojcica od 17 godina ostane trudna, rodi i ostavi svoje dete, ali sutra kada ista bude majka i imala svoju decu i pogledala u njih, setice se da tamo negde je ostavila prvo dete koje ne zna ni da li je zivo, ni da li ima sta da jede. U svakom coveku probudi se taj osecaj kad-tad.Sto se tice odnosa majka-dete, ne bih sada pisao ovde o tome ali je taj odnos mnogo vise od prastanja, davanja sebe i drugog. Ta veza nije svojstvena samo ljudima, vec i zivotinjama. Majka je ta koja svoje dete bukvalno kao i kod zivotinja, cuva, brani i stiti, i izvodi ga na pravi put. Veruj mi, kada bi neko majci pokusao da otme i naudi detetu, ona je spremna da tom zarije noz u srce bez razmisljanja.Cak i ako majka npr. se odrekne deteta putem novina kao sto ima to slucaj. Ona i dalje oseca jaku privrzenost prema detetu koju nece da prizna.- sve su ovo vrsena istrazivanja tamo negde na nekim univerzitetima. Citao sam mnogo o tome, sa nekim stvarima se i ja nisam slagao, npr. da dete moze da posle izvesnog vremena da zaboravi majku nisam verovao, ali sada verujem jer sam se i sam uverio.

  • NASIHA IBRIC

    23. maj 2012 | 14:09

    Najgluplje sto sam procitala.Svima je jasno da je najneistrazeniji dio medecine jeste mozak.Magnetna rezonansa nije mogla ustanoviti upalu mozga do cetvrtog snimanja a vi pisete gluposti i izmisljate bajke...

  • NikolicIvana1

    23. februar 2012 | 20:07

    Prava ljubav ili ne, magnetna rezonanca pokaže | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/RP43B4RQ via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA