Zašto kad se zaljubimo postajemo gluplji?

Svako ko se ikad u životu zaljubio zna kako je to kad popusti pažnja, kad nestane koncentracija za učenje ili posao. Međutim, zašto do toga dolazi?

  • 10

Čitate jednu te istu rečenicu iz udžbenika već pola sata, ali nikako vam ne uspeva da je utuvite? Pokušavate da pošaljete rutinski mejl kolegi s posla, ali vam ne ide? Ne možete da nađete ključeve? Zaboravni ste? Rasejani? Da se niste vi to malo zaljubili?

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu "Motivation and Emotion", ljudi koji su sveže zaljubljeni manje su sposobni da se fokusiraju i obavljaju zadatke koji zahtevaju njihovu punu pažnju. Mozak kao da im otkaže!

- Na početku romantične veze i tokom prve faze zaljubljenosti primetićete da vam sve teže pada da se koncentrišete na bilo šta drugo, jer su svi vaši mentalni kapaciteti usmereni na voljenu osobu - objašnjava psiholog Henk van Stinbergen, koji je sa timom stručnjaka na Lajden univerzitetu u Merilendu sproveo istraživanje na 43 ispitanika koji su u novoj vezi manje od pola godine.

Jednostavno, i muškarci i žene kad se zaljube postaju maltene opsednuti svojim osećanjima i to do te mere da nisu sposobni ništa da rade. Kako se pokazalo, iako svi moždani centri rade perfektno i potpuno su netaknuti, osoba jednostavno nije u stanju da razlikuje bitno od nebitnog. Što je zaljubljenost jača, to je intelektualna moć slabija.

- Nauka još nema konačan odgovor na pitanje zašto mozak gubi bitku nad srcem. Moguće je da nas ljubav tera da trošimo sav svoj um na razmišljanje o voljenom biću. Mora se uzeti u obzir da je romansa sama po sebi veoma zabavna i čini nas radosnim, tako da je prirodno da maštanje o njoj preuzme primat nad razmišljanjem o dosadnim svakodnevnim obavezama - pojašnjava Stinbergen, i dodaje:

- Moguće je da bi stvar mogla da funkcioniše u suprotnom smeru, odnosno kad bi neko popustio malo kontrolu nad svojim umom, mogao bi da oseti jaču ljubav prema nekome.


(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    15. novembar 2013 | 16:52

    Ma, primetio sam da tu nešto ne štima:-))))).

  • Sinisa Grgic

    15. novembar 2013 | 20:53

    Ma,ponekad dolazi do sukoba razuma i osjećaja,naravno uvijek pobjede osjećaji,pa čovjek zna napraviti raznoraznih gluposti,samo bitno je da su vrijedne tih osjećaja u ime kojih ih svjesno ili nesvjesno pravimo...

  • Mala od skandala

    15. novembar 2013 | 19:27

    Mene moj najdrazi doktor tj decko,bas voli i kad sam zaljubljena i pomalo otkacena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA