Devet činjenica koje niste znali o spermi

Ukoliko želite da obogatite svoje znanje o sopstvenom telu, na pravom ste mestu. Donosimo vam tekst koji će i te kako privući vašu pažnju

  • 5

Seksualnog znanja nikad dosta. Ma koliko čitali i informisali se o tome, nikada ne znate sve. Ovoga puta pričamo o spermi i zanimljivostima koje se vezuju upravo za ovaj pojam muškosti. Nekoliko je stvari koje sigurno niste znali, a koje i te kako vredi pročitati.

Koliko spermatozoida se otpušta tokom ejakulacije?

Broj spermatozoida varira od oko 20.000.000 do 100.000.000 po mililitru. Zdravi muškarci proizvode od 1,5 ml do 5 ml semena pri svakoj ejakulaciji.

Koliko su veliki spermatozoidi?

Od glave do repa spermatozoidi mere oko 50 mikrometara odnosno 0,05 milimetr. Najsitniji predmet koji se može videti okom ima oko 0,1 mm, tako da je spermatozoide nemoguće videti bez mikroskopa. Ljudsko jajašce je oko 30 puta veće, što je dovoljno da se vidi golim okom.

Koji su delovi spermatozoida?

Svojevremeno se verovalo da spermatozoidi sadrže sitne delove poznate kao homunkuli ili animalkuli. Međutim, danas je sa sigurnošću poznato da spermatozoidi sadrže DNK, a sastoje se od tri dela: glave - koja sadrži genetski materijal, srednjeg dela -prepunog mitohondrija koje osiguravaju energiju za rep i samog repa odnosno biča.


Koliko brzo spermatozoidi plivaju?

Spermatozoidi plivaju oko 5 mm u sekundi, odnosno oko 0,5 centimetara, a to je mnogo brže nego što zvuči. Ako bi na primer kit mogao tako brzo da pliva, proporcionalno gledano, prelazio bi 15.000 kilometara na sat.

Kako spermatozoidi znaju kuda treba da idu?

Naučnici veruju da spermatozoidi pronalaze jajne ćelije koje su na čekanju pomoću nekoliko složenih mehanizama. Spermatozoidi plivaju u smeru većih koncentracija molekula koje ispušta jajna ćelija, poznatih kao hemotaksija, i prema visokim temperaturama u području ženskog reproduktivnog trakta u kojem se nalaze jajašca.

Ko je otkrio spermatozoide?

Zaslužan za to je Antoni van Levenhuk, holandski naučnik koji je, zahvlajujući svom izumu - mikroskopu, 1677. godine prvi primetio spermatozoide, i to svoje. Levenhuk je prvi posmatrao i bakterije, mišićna vlakna, ali i protok krvnih ćelija kroz kapilare. Nije ni čudo što ga zovu ocem mikrobiologije.

Koliko dugo spermatozoidi žive?

Zavisi, jer spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana u okviru ženskog reproduktivnog trakta. Sperma van tela može da živi najviše nekoliko sati.

Šta se dešava sa spermatozoidima koji nisu izbačeni?

Stara sperma se jednostavno resorbuje u telu.

Da li je istina da se smanjuje broj spermatozoida?

Teško je reći. Studija iz 1992. godine pokazala je da se broj spermatozoida smanjio za 50 odsto između 1938. i 1990. godine, što je pad od 113 spermatozoida po mililitru semene tečnosti na 66.000.000 po mililitru. No naknadne studije ispitivale su valjanost tih zaključaka. Neke novije studije takođe ukazuju na postojanje pada broja spermatozoida, ali druge studije pokazuju da je broj spermatozoida ostao stabilan.

(Telegraf.rs/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    26. novembar 2013 | 21:01

    Ма Ивана је аматер,чекам зорицу да нас научи.Жена зна,реко јој муж.:-)

  • Milojka

    26. novembar 2013 | 19:42

    Ivana objasni nam ne muči nas!

  • Zorica

    27. novembar 2013 | 00:08

    Oni su dobri i jako ukusni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA