BRAČNI KREVET: Da li je bolje spavati odvojeno ili zajedno?

Svaki četvrti bračni par ne deli krevet, a iako to za neke predstavlja praktično rešenje, parovi koji spavaju zajedno su stabilniji, jer noćni dodiri utiču na veće lučenje hormona sreće

  • 10

Deljenje bračne postelje može da bude prava muka, naročito ako se budite zbog partnerovog hrkanja ili celu noć bijete bitku za jorgan.

- Tradicija spavanja u zajedničkim krevetima počela je industrijskom revolucijom s useljavanjem u prenatrpane gradove i skučene stanove, ali ona može da bude pogubna i za ljubav i za zdravlje partnera - tvrde britanski lekari.

Njihov stav potkrepljuje i studija britanskog Univerziteta Mančester koja pokazuje da ljudi spavaju čak 50 odsto bolje ako su odvojeni od svog bračnog druga. Danas čak 25 odsto bračnih parova spava odvojeno, a taj trend sve je češći u SAD u i Japanu, pokazala je studija američkog Udruženja za spavanje. Najčešći uzroci za ovu odluku su veća udobnost, različite želje oko temperature u sobi, hrkanje, ali i drugačije navike spavanja i ustajanja.

S druge strane, nedavna je studija Pitsburg pokazala da zajedničko spavanje povećava lučenje hormona sreće oksitocina, a snižava vrednosti hormona stresa kortizola. Proizvodnju oksitocina stimulišu toplina i ljudski dodir. Takođe, dokazano je da žene imaju više psihološke koristi od deljenja kreveta s muškarcem, jer im pruža podsvesni osećaj sigurnosti i zaštite.

(Telegraf.rs /24sata/Huffington)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    26. novembar 2013 | 16:45

    Hvala lepo al ja sam ipak za zajednicko spavanje ....

  • Šumadinac

    26. novembar 2013 | 19:46

    Zavisi koliki je krevet i koje je godišnje doba.

  • Saki

    26. novembar 2013 | 20:15

    Zasto bi se neko razdvajao??? Kuda ide ovaj ludi svet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA