• 9

Kad se zaljubi, čovek stvarno poblesavi

Naučnici su nedavno dokazali da od ljubavi zaista može da se poludi, oslepi i flipne. Nekoliko je načina na koje zaljubljenost menja naš mozak i ponašanje

  • 9

Čovek kada je zaljubljen zaista zna da poludi, nedavno su dokazali naučnici . I ne samo da poludi, već oslepi, potpuno promeni ponašanje, način hoda i govora, ali i još mnoge stvari. Šta je to što se dešava sa našim telom kada slepo volimo? Vreme je da saznate da li ste i vi ludi od ljubavi.

Ljubav nas zaglupljuje

Brojne studije pokazale su da strastveno zaljubljene osobe znatno teže mogu da se fokusiraju kako bi obavile zadatke koji zahtevaju pažnju.

- Kada se nađete u romantičnoj vezi verovatno će vam biti teže da se fokusirate na druge stvari zato što ćete veći deo vaših kognitivnih resursa koristiti za razmišljanje o osobi u koju ste zaljubljeni - tvrdi Hank van Stenbergen, profesor sa Univerziteta Lajden u Holandiji.

Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com

Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com

Ljubav je poput droge

Naučnici čak poseduju i snimke mozga kojima potkrepljuju ovu tvrdnju. Kada se zaljubimo, isti deo mozga koji je povezan sa zavisnošću od droga postaje aktivan, dajući nam osećaj euforije.

Ljubav nas čini otpornijim na bol

- Izgleda da su pojedini delovi mozga, koji aktivira osećaj ljubavi, isti oni koji lekovi koriste kako bi smanjili bol - tvrdi dr Artur Aron, profesor psihologije sa Državnog univerziteta u Njujorku. Zapravo, samo držanje ruku voljene osobe može da otkloni bol.

Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com

Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com

Ljubav usporava hod

Barem kada su muškarci u pitanju. Istraživači su otkrili da muškarci podešavaju brzinu svog hoda brzini partnerke - u pitanju je čudan fenomen koji nije primećen kada su hodali sa osobom koju smatraju prijateljem.

Ljubav menja naše otkucaje srca i prilagođava ih partnerovim

Pojedine studije sugerišu da, kada smo u ljubavi, srce kuca istom brzinom kao i partnerovo.

Foto-ilustracija: Spiritfilledpoetry.wordpress.com

Foto-ilustracija: Spiritfilledpoetry.wordpress.com

Ljubav nam podiže ton glasa za jednu oktavu

Žene imaju tendenciju da pričaju nešto višim glasom sa muškarcima koji su im privlačni. Istraživanja takođe tvrde da zaljubljene osobe ponekad pokušavaju da imitiraju ton glasa partnera kako bi iskazali nežnost i osećaj razumevanja.

Ljubav nas čini slepima

Pojedine studije pokazale su da ljudi u posvećenim vezama, koji misle o svojim partnerima, nesvesno sklanjaju svoj pogled od atraktivnih pripadnika drugog pola - ovo se naziva nesvesni poremećaj pažnje.

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com

Ljubav nas ohrabruje

Istraživanja koja su pratila rizično ponašanje kod muškaraca i žena pokazala su da su muškarci znatno spremniji na nepotrebne rizike za osobe koje im se sviđaju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan™

    Malena, pored tako lepih oka, ti slepa...

  • Niko bitan™

    Lela, toga se i plasim...

  • Mrs.L***

    N.b.- treba imati hrabrost,zelju snagu volju poceti iz pocetka, pogotovo ako si ulozio dosta truda i kad se jednom dobro opeces...svaka kula moze opet da se popravi kad je zelja tu .......

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima