NAUKA DOKAZALA: Žene nemaju pojma o seksu!

Američka studija otkrila je šokantne činjenice da se pripadnice nežnijeg pola slabo razumeju u seks, kako se prave bebe i sve drugo što se tiče njihovog zdravlja

  • 8

Žene često ne znaju najosnovnije činjenice o seksu, plodnosti, trudnoći i svom reproduktivnom zdravlju, pokazala je studija američkog Univerziteta Jejl.

U onlajn studiji učestvovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina iz celih Sjedinjenih Država. Tek svaka deseta znala je da je seks potreban pre ovulacije, a ne posle, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni, pokazala je studija objavljena u listu “Fertility and Sterility”.

Više od trećine ispitanih veruju da određene poze u seksu, poput podizanja kukova, mogu da povećaju šanse da se zatrudni, piše AFP. Oko 40 procenata žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

- Ova pogrešna predstava naročito zabrinjava, jer živimo u društvu gde žene stalno odlažu trudnoću - rekla je koautorka srudije Lubna Pal, profesor ginekologije i reproduktivnih nauka na Jejlu.

Oko polovina žena nikada nije sa lekarom razgovarala o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 procenata nikada nije otišlo na godišnje preglede. Kada je reč o zdravlju tokom trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebalo da koriste folnu kiselinu kako bi sprečili defekte kod novorođenčeta.


Petina ispitanica nije znalo da s godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

- Studija, sa jedne strane pokazuje ogromne praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju, a sa druge naglašava zabrinutost žena o kojoj ne razgovaraju sa lekarima - rekla je autorka Džesila Iluzi, profesor na Jejlu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JANA

    28. januar 2014 | 16:50

    "Žena ne može da zatrudni posle ovulacije"???!!! Odakle im sad to kada se zna da je najbolji period 48h pre i 24h posle... A pitam se gde li je bila folna kiselina pre 21.veka? Šta ima još... "Petina ispitanica nije znalo da s godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa." Što li su nam onda bolnice pune mladih žena od 20god koje su imale spontani, a abnomalije su nasledne a nemaju veze sa godinama, to su naučnici od skoro počeli da plaše žene, ja koliko vidim sve one koje su rodile posle 30god imaju zdravu decu, hvala Bogu! Naše prabake su umirale na porođaju samo zato što nisu imale adekvatnu pomoć a rađale su i u 55.god. Sada mi je jasnije zašto mi je moj gin. rekao da ne čitam ništa na internetu o začeću, trudnoći i bolestima... Čovek bio u pravu!

  • dr

    28. januar 2014 | 17:33

    Bravo, Jano, za komentar!

  • BIBER

    28. januar 2014 | 17:40

    Imaju pojma.. vole da ga prime he he

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA