Nemate ženu, a želite dete? Znate li koje su vam opcije?

U poslednje vreme sve je više ljudi oba pola, koji nisu uspeli da pronađu ljubav svog života, ali i dalje imaju snažnu želju da postanu roditelji

  • 11

Iako je teško kroz život ići sam, bez bračnog druga, ženama koje žele same da podižu dete mnogo je lakše. Imaju opcije ili da začnu s totalnim neznancem, zamole prijatelja za uslugu ili naprosto odu u banku sperme.

Međutim, šta je s muškarcima, da li i oni mogu da budu samohrani očevi? Njima je kao samcima mnogo teže da usvoje dete, pa zato, kako bi dobili priliku za roditeljstvo, moraju da potraže alternativna rešenja.

U Americi je u porastu trend muškaraca-samaca koji se kao roditelji ostvaruju putem surogat-majčinstva. Prvo što je potrebno jeste da muškarac ode u banku jajnih ćelija i pronađe željene osobine majke-donora, čije će jajašce u kombinaciji s njegovom spermom dati genetski materijal budućem detetu. Zatim se jajašce oplodi, a embrion zamrzne.

Sledeći korak je da pronađe damu voljnu da, za novac, devet meseci nosi bebu u stomaku, a nakon rođenja, dete preda novopečenom ocu. Pošto je u pitanju vrlo etički i zakonski komplikovan proces, postoje klinike koje se bave povezivanjem svih zainteresovanih strana, garantujući im anonimnost. Jedna od njih, organizacija "Growing Generations", omogućila je Stivenu Harisu (59) da dobije sina.

- Želeo sam da se oženim, ali to se iz raznoraznih razloga nije dogodilo. Tako sam se odlučio da na ovaj način dobijem dete – priča srećni Njujorčanin, koji je na ovaj način pre šest godina dobio svog sina Bena.


U pitanju je vrlo skup proces, ali kako ovaj srećni tata tvrdi, i te kako se isplati! Kada mu je bilo 50 godina, Stiven je raskinuo veridbu sa voljenom ženom, a pošto je shvatio da mu vreme ističe, ovo je bio jedini način da postane otac.

- Kad je Ben ima dve-tri godine, počeo je da zapitkuje “Kako to da ja nemam majku?”. Međutim, ja sam uvek bio iskren u vezi sa tim. Od trenutka kada je progovorio znao je za termine surogat-majka, veštačka oplodnja, embrion... Možda još uvek nije u stanju da sve to razume, ali je upoznat sa celom situacijom. To je njegov život, njegova priča. To je ono što Ben jeste i on zasad u tome ne vidi ništa čudno – objašnjava Stiven i dodaje:

- Lepo sam se uklopio među majke koje ujutro dovode svoju decu u školu. Idemo zajedno na sve rođendanske zabave i moram priznati da baš uživam u tome! - zaključuje ovaj neobični otac.

Da li biste vi imali hrabrosti da na ovakav jedan način postanete tata?

(Telegraf.rs / NTD)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA