• 51

ŽENE: Prepoznajte psihopatu na vreme!

U poslednje vreme sve je više brutalnih incidenata nad ženama. Zato vam donosimo lako razumljiv tekst o tome kako prepoznati psihopatsku ličnost u muškarcu

  • 51

Svi znamo da je ljubav slepa, ali ostaje nada da će ovaj tekst pročitati neka od žena koja je u fazi "otvaranja očiju" i neće sebi dozvoliti da postane žrtva užasnog zločina.

"Alfa mužjak" - šarmantan, deluje samouvereno, pomalo je agresivan, što ide u prilog njegovoj muževnosti. Emotivan je, ljubomoran (što u razumnoj meri ženskom egu prija). i posesivan. Voli da njegova "ženka" pripada samo njemu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ideal mačo muškarca ili onoga što se često zove "alfa mužjak" fenomen je koji se kod velikog broja devojaka negovao od malih nogu. Na osnovu toga su izgradile sliku "pravog muškarca", koji zna šta hoće i koji zna da ih zna "muški" zavede i obori s nogu.

Ono što im se naročito čini izazovnim kod ovakvih muškaraca jeste činjenica da je do njihovih emocija teško dopreti. One veruju da su oni u dubini duše emotivni, ali svoje emocije ne rasipaju na sve strane i retko ih pokazuju, jer to naprosto nije “cool” i ne uklapa se u ideal mačo muškarca.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Iako su one često frustrirane činjenicom da im on ne pokazuje svoje emocije, muškarac koji bi prema njima bio blag, pažljiv, pun razumevanja ne bi im bio toliko zanimljiv. Dakle, veliki broj žena upoznat je s profilom mačo muškarca i usvojila ga je kao svoj tip muškarca sa kime teži da ostvari vezu.

Ono što veliki broj žena ne zna je da ispod ovog površnog šarma i muževnih osobina (koje su zapravo jedna lažna sigurnost u sebe i odlučnost) leži emocionalna tupost i praznina. Ispod ove muževne snage vrlo često nalaze se ništa drugo do psihopatska obeležja ličnosti.

ŠTA JE TO PSIHOPATSKA LIČNOST?

Značenje koje pripisujemo reči "psihopata" posledica je filmova u kojima su oni predstavljeni kao osobe s kriminalnim dosijeom, ubice, siledžije i slično. Psihopata u stvarnom životu ne mora da ima kriminalni dosije. To nije psihopata o kome gledamo u filmovima, koji će da vas izbode u tuš kabini ili ubije na spavanju.

Foto-ilustracija: Foter/†kaizermodo†

Foto-ilustracija: Foter/†kaizermodo†

 

Psihopata u stvarnom životu može da bude upravo taj čuveni "alfa mužjak" koji odiše muževnom snagom, deluje sigurno u sebe, vrlo je zavodljiv i šarmantan, naprosto vas obara sa nogu... Nećemo tvrditi da su svi muškarci sa navedenim osobinama nužno i psihopate, ali svakako smatramo da je dobro i korisno znati obeležja psihopatske ličnosti kako vam se ne bi desilo da padnete na šarm, a završite sa psihopatom!

Dakle, šta su tipično psihopatske osobine koje leže ispod zavodljivosti i šarma? On ne izgleda ni ludo ni nasilno. Čak naprotiv, deluje vrlo stabilno i staloženo, kao muškarac na koga se u potpunosti možete osloniti - siguran u sebe i samopouzdan.

Foto-ilustracija: Foter.com / Toni Blay

Foto-ilustracija: Foter.com / Toni Blay

Nije retkost da poseduje tzv. “magičnu privlačnost”. Imate utisak da vas nešto vuče k njemu. U njega se ludački zaljubljujete... Veza sa njim u početku deluje kao "medeni mesec". Sve je savršeno i vi ste ubeđeni da ste našli čoveka svog života.

Ovakav muškarac je najčešće izuzetno manipulativan i vrlo uspešan u prikrivanju svoje patologije. Ipak, ukoliko pronađete sličnost između njega i pokazatelja psihopatske ličnosti koje ćemo navesti, bilo bi dobro da se zapitate da li je vaš muškarac samo alfa mužjak ili neko ko može biti opasan po vašu socijalnu, psihološku i emocionalnu dobrobit.

POKAZATELJI PSIHOPATSKE LIČNOSTI

Grubost

Psihopata je sklon grubom ponašanju. On se lako potuče, preti drugima, ima ispade besa... Od njega ćete često slušati o nasilju u svom životu. On ima istoriju nasilnog ponašanja. Psihopata lako plane i čini opasne stvari, kao što je prebrza vožnja, udaranje zidova i udaranje stvari.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Njegovo nasilno ponašanje naravno uvek ima dobro opravdanje. U argumentima koje daje kako bi opravdao svoju agresiju vidi se manipulativna moć kojom on raspolaže. On će vas ubijediti da su drugi krivi, da je situacija bila takva i da nije imao izbora nego da reaguju nasilno. Jedna od njihovih glavnih karakteristika je bes!

Ubijanje vašeg samopouzdanja

Psihopata vas uporno “spušta”. On konstantno ispravlja vaše greške i koriguje vaše ponašanje. On će vam reći da ste predebeli, ružni, da gluposti pričate ili loše izgledate. Ponižavanje i uništavanje vašeg samopoštovanja omogućava mu da se prema vama loše odnosi kao da ste to zaslužili.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

S jedne strane on vas ponižava, a s druge veliča sebe. On vas uverava da je najbolja stvar koja vam se ikada dogodila! Njega želi toliko mnogo žena a vi ste srećnica koja ga je ulovila i treba da budemo zahvalni što je on sa vama. Ovakvim tretmanom i sami počinjete sumnjati u sebe i postajete previše obazrivi, pazite šta radite i kako se ponašate.

Emotivna klackalica

Veza s psihopatom podseća na emocionalnu klackalicu. On ima faze kada je potpuno emotivno odsutan, hladan, nepristupačan. Ne želi da komunicira i deluje ljutito bez ikakvog razloga. Non stop vam nešto zamera i sve mu smeta.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Nakon ove faze, on iznenada upada u fazu kada je beskrajno sladak i pažljiv, čini sve one stvari koje je radio kada ste započeli vezu. Kada nastupi ta "slatka" faza, vi se nadate da je on raskrstio sa svojim lošim osobinama. Uzalud se nadate!

Posesivnost i kontrola

Psihopata ispoljava izrazito posesivno i kontrolišuće ponašanje. On vam zabranjuje izlaske, stalno vas proverava, zabranjuje vam komunikaciju s drugim muškarcima. Kada vas zove na mobilni, a vi se ne javite on zahteva da zna razlog zašto se niste javili, s kim ste bili i šta ste radili. On čeprka po vašem telefonu, proverava vašu poštu, pretura po vašoj tašni...

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Posesivnost i ljubomoru, koje on demonstrira svojim ponašanjem, vi možete protumačiti kao pokazatelje ljubavi. To nisu znaci ljubavi već sredstva kojima on postiže potpunu kontrolu nad vašim životom! Vrhunac kontrole on postiže kada u potpunosti ograniči vaše kretanje. On vam navodi argumente zašto na određena mesta ne smete. Govori vam kako da se ponašate u javnosti, kako da se oblačite, koju muziku da slušate, sa kim smete da se družite...

I, na kraju, kada u potpunosti uspostavi kontrolu nad vašim ponašanjem i kada ima potpuni uvid u vaša kretanja on dobija slobodu da radi šta hoće i nikada ne bude otkriven!

Seksualni promiskuitet

Psihopata je sklon seksualnom promiskuitetu. On vrlo često vara i radi to vešto, zato retko bude uhvaćen na delu. Iako on laže i vara i ne oseća se krivim zbog toga, ponekada se suoči sa svojim greškama (najčešće kada je otkriven) i deluje kao da se suočava sa posledicama svog ponašanja pošteno, hrabro i muški.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

On može da plače, moli i obećava da se to nikada više neće ponoviti. Ovaj nastup je naravno još jedan vid manipulacije. Nakon što mu oprostite greške, on će ih ponoviti, jer jedna od ključnih karakteristika psihopata jeste nesposobnost da uče iz iskustva.

Panika zbog raskida

Psihopata se užasno plaši ideje raskida, osim ako naravno ta ideja nije njegova. Ideja da može biti odbačen od strane partnerke za njega je potpuno neprihvatljiva i učiniće sve da to spreči. Nije retkost da se slomi, rasplače, moli, obećava da će se promeniti ili čak preti samoubistvom. Obasipa vas telefonskim pozivima, zove vaše rođake, prijatelje i moli ih da vam prenesu koliko vas voli. Nije retkost da vas zovu njegovi rođaci kako bi vam pomogli da se pomirite.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/smarnad

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/smarnad

Nakon što vas privoli da ga primite nazad on neko vreme postaje sladak i pažljiv. Posle nekog vremena njegova potreba da vas kontroliše postaje još veća.

Patološka egocentričnost

Kao što smo već pomenuli, psihopata vas ubjeđuje da je on najbolja stvar koja vam se ikada desila. On je uveren da je uvek u pravu i da sve radi ispravno. Njegove potrebe su uvek na prvom mestu. Neprijateljski je raspoložen prema svakoj kritici i burno reaguje kada ga kritikuju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Uvek su drugi krivi

Jedna od bitnih karakteristika psihopata je odsustvo svakog uvida. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje. Ako je reč o tome da vozi kao manijak i pokušava da izgura s puta nedužnog vozača - kriv je drugi vozač. Ako vas je prevario, nije on kriv već sve te žene koje ga zavode. On je sklon projekcijama i optuživanju drugih za svoje nevolje.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net

Ne voli vaše prijatelje i porodicu

U cilju potpune kontrole vašeg ponašanja, psihopata lagano počinje da vas okreće protiv prijatelja i porodice. On pretpostavlja da bi vaši prijatelji mogli negativno da utiču na vaš odnos i mišljenje koje vi imate o njemu, zbog čega očinje ružno da vam priča o njima i zamera im niz stvari.

 Foto: freedigitalphotos.net/kenfotos

Foto: freedigitalphotos.net/kenfotos

Često smatra da se vaše prijateljice ponašaju nedolično ili da ga neke od njih čak zavode, što naravno predstavlja vid manipulacije kojim će vas lakše udaljiti od njih. Često se dešava i da ne podnosi vašu porodicu. I to iz jednostavnog razloga, što ne može podneti ideju da vas deli s bilo kim.

Nesposobnost za ljubav

Psihopata ne ume da voli. Njegova patološka egocentričnost i emotivna tupost mu to ne dozvoljavaju. On u ženi ne vidi biće sa kojim istinski može da uspostavi intiman odnos. Za njega je žena samim tim što je žena, inferiorno biće. Žena je za njega funkcija. On od nje nastoji da stvori sredstvo za zadovoljenje sopstvenih potreba, i u tu svrhu koristi se raznim manipulacijama kao što su ponižavanje, obezvređivanje, ljubomora i posesivnost.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Ono ka čemu teži je da od žene napravi lutku, domaćicu, seksualnu robinju ili majku. Lutka mu služi da bi je pokazao drugima i na taj način pumpao sopstveni ego time što pored sebe ima privlačnu ženu. Domaćica mu služi da sedi kući i zadovoljava njegove bazične potrebe. Seksualna robinja je žena koja robuje svim njegovim seksualnim perverzijama.

Majka je ona koja podržava njegove poslovne uspehe, koja ga pazi, čuva i brine o njemu. Ona je često pametna žena koja je zaslužna za njegove uspehe ali za koje on beskrupulozno preuzima zasluge.

(Telegraf.rs / LadyLike/Lina Turkalj - Vajagić)

Komentari

  • Alexandar

    Drage dame to vam se desava kada u startu gledate na materijano kod muskarca a ne vidite njegovu ljusturu odnosno kompeltnu licnost. Posle je uglavnom kasno za kajanje

  • Alexandra

    U ovoj priči sam trenutno. .. Tražim izlaz. ..

  • Mimi

    Ja sam bila u braku sa jednim takvim,tacnije razvod jos nije okoncan. Nisam shvatala sta se desava ali su promene bile vidljive u mojoj kilazi (jako sam smrsala) i u nastanku zdravstvenih problema. Drugi su mi pomogli da ga otkrijem,a kad je otkriven napao me je,krenuo da se ubija i nasrnuo na mene da i mene ubije. Pobegla sam glavom bez obzira. Spasila sam se tako sto mu je drug brzo nasao novu zrtvu,a ja sam krenula njegovom taktikom-napad. Rekla mu koliko mi nista ne znaci,kako volim drugog i da je on bolesni psihopata i pretila da cu ga razotkriti.

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima