Koliko seksa je zaista premalo? Ako imate seks ovoliko puta godišnje, onda ste zapravo u braku ili vezi bez seksa

Pitanje koje se sve češće pojavljuje je koliko puta imate seks sa partnerom

  • 9

Odgovor na ovo pitanje otkriva neke od najdubljih nesigurnosti o našim intimnim odnosima, a to koliko imamo seks sa partnerom govori dosta i o našoj vezi.

Neandertalci koji su imali seks sa ljudima su nam preneli veoma važnu stvar bez koje ne bismo mogli da preživimo

Psihology Today prenosi istraživanje u kojoj je učestvovalo preko 26.000 ljudi, a ispitanici su rekli da imaju seks 54 puta godišnje što je otprilike jednom nedeljno. U istraživanju su učestvovali samci, oni koji su u vezi, braku i partneri. Autori studije su posebno proučavali parove kod kojih je učestalost seksa bila manja - oko 51 seksualni odnos godišnje.

Seks u braku i vezi nema mnogo veze sa tim koliko se partneri osećaju srećno. Foto: Pixabay.com

Slično istraživanje sprovedeno je 1990. godine i tada su ospitanici rekli da imaju veći broj seksualnih odnosa godišnje nego što je to pokazalo najnovije istraživanje.

Iako većina nas veruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja pokazuju da takve povezanosti nema. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30 holjada ljudi, bavilo se ispitivanjem povezanosti učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su došli do zaključka da su parovi koji imaju seks jednom nedeljno podjednako srećni kao i oni koji imaju seks više puta.

Oni koji imaju seks manje od jednom nedeljno pokazali su manje sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji značajan raspon nižih prosečnih seksualnih frekvencija. U istraživanju koje se odnosilo na brak bez seksa, 16 odsto ispitanika reklo je da nisu imali seks sa partnerom u poslednjih mesec dana, a čak 15 odsto nije imalo seks već 6 meseci. Brakom bez seksa smatra se onaj brak u kome partneri imaju seks 10 puta godišnje ili manje.

Što se krevet više ljulja to je veza stabilnija. Foto: Profimedia.com


Učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer ju je lako izmeriti. Ali, puno lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnijim i zadovoljnijim. Važno je da znate zašto nemate češće seksualne odnose. Ako se svađate sa partnerom ili se obljubljujete od partnera seks može da bude simptom većeg problema. Ako ste vas dvoje samo previše zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste u mogućnosti da imate češće seks, onda nemate razloga za brigu.

Zapamtite da je najvažnije imati zadovoljavajući seks, makar i jednom mesečno, nego stalno imati nezadovoljavajući seks u kojem nema intime ni osećanja.

(Telegraf.rs/zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. oktobar 2018 | 05:40

    Jednom godišnje. Ponekad malo ređe.

  • Dh

    7. oktobar 2018 | 13:41

    Uopste ne treba meriti koliko puta I koliko cesto vec kad se javi zelja I potreba...A ne na silu...

  • Lupih

    7. oktobar 2018 | 03:52

    Svako drugo, trece vece, a nekad zaredjam i po celu nedelju, ali to i nije toliko bitno koliko i osoba sa kojom si.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA