Osoba alergična na svoj orgazam otkriva kako izgleda njen život i koliko je to uništava

Niko ne zna šta tačno izaziva ovo stanje, ali njegove posledice mogu da unište život

  • 0
Masturbacija, čovek masturbira

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Din je imao 13 godina kada je prvi put masturbirao. Odmah nakon prvog orgazma se osetio čudno, imao je jak pad energije i osetio je da mu mozak radi sporije.  Din sada ima 24 godine, a utvrđeno je da pati od POIS-a.

U nekim retkim slučajevima se dešava da muškarac ima alergijsku reakciju na svoju sopstvenu spermu, to stanje je poznatije kao sindrom post orgazmične bolesti (post orgasmic illness syndrome odnosno POIS).

ODMAH IH BACITE: 12 otrovnih biljaka koje možda imate u svom domu

POIS je definisan simptomima sličnim gripu, a koji nastaju neposredno nakon ejakulacije. Ti simptomi uključuju zapušeni nos, svrab u očima, bol u mišićima i grlu, glavobolju, iscrpljenost, grozničavost  i poteškoće u govoru.

- Za samo pet sekundi osetim kako se sa vrha sveta survavam u provaliju. Ako možete da zamislite kako se zgrada ruši, onda možete da shvatite kako se moj mozak oseća nakon orgazma. - tako Din opisuje svoje stanje.

Foto: Pixabay.com / Depresivan muškarac gleda kroz prozor

- Pitao sam se da li se svi posle orgazma osećaju tako i da li vešto kriju koliko je nakon seksa njihovo telo slabašno. - kaže Din.

U početku je Din mislio da je njegovo stanje sasvim normalno, da bi tek kasnije otkrio da odgovor njegovog tela na orgazam nije uobičajeno stanje nakon seksa. Kako je postajao stariji, njegovo stanje se pogoršavalo i moglo je da traje i po nekoliko dana nakon orgazma. O toj temi nije imao sa kim da razgovara, pa je na Internetu pretražio svoje simptome i otkrio forum na kom su pisali muškarci koji pate od POIS-a.

Zahtevi muškaraca su jezivi: Otkriveno kako bi danas savršeno žensko telo trebalo da izgleda

Prema holandskom neurologu Marselu V. Valdingeru, koji je 2002. godine identifikovao POIS to je stanje u kom telo reaguje na sopstvene telesne tečnosti, od njega uglavnom boluju muškarci, ali se može desiti i da žene osećaju njegove simptome.

Kako je ovo stanje poznato tek od 2002. godine, u literaturi je zabeleženo samo oko 50 slučajeva POIS-a. Naučnik i lekar Hoang Minh Tue Ngujen, kaže da drugi poznati indikatori POIS-a uključuju razdražljivost, nemogućnost usredsređivanja, neurednost i depresiju.

Foto: Pixabay.com / Depresivan muškarac se drži za glavu

Simptomi POIS-a mogu da traju od dva dana do jedne nedelje i spontano nestanu nakon toga.

Istraživači još uvek ne znaju šta izaziva POIS, ali postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Jedna hipoteza ukazuje na hemijsku neravnotežu u mozgu, dok druga nagoveštava alergiju na spermu ili autoimunu bolest.

- Trenutno ne postoji poznat tretman POIS-a, delom zbog retkosti bolesti. Zato je onima koji ga imaju, prepušteno da se sami nose sa efektima. - kaže Ngujen.

Kada je imao 14 godina, Din je pokušao da razgovara sa svojim lekarom, ali smatrao je da je to "previše neprijatno i previše perverzno". Taj lekar mu je dijagnostifikovao kliničku depresiju, a Din potvrđuje da je zaista bio depresivan i da je povremeno imao samoubilačke misli. Ali nije jasno da li je njegovo mentalno stanje izazvalo neželjene efekte nakon orgazma ili obrnuto.

Foto: Profimedia, Wavebreak / Par na terapiji kod psihijatra

Ono što je jasno je da POIS može da uništi nečiji život. Ne samo zato što potencijalno ometa dnevne aktivnosti pacijenata, već i otežava odnose, stvarajući dubok unutrašnji konflikt oko seksa i intimnosti.

Din trenutno pije antidepresive, za koje tvrdi da suzbijaju akutne efekte simptoma POIS-a, pa sada može doći do orgazma bez osećaja da ga je "pregazio kamion". I zapravo, postoje dokazi da određene vrste antidepresiva mogu ublažiti simptome ove neobične bolesti, lekovi kao što su selektivni inhibitori ponovnog uzimanja serotonina (SSRI) i Prozak (Prozac) mogu značajno pomoći obolelima.

Ngujen kaže da antihistaminici, benzodiazepini i "terapije hiposenzibilizacijom sa autolognim semenom" (odnosno da se pacijent injektira sa sopstvenom spermom) mogu biti potencijalni lekovi.  Ali kako lekari ne znaju šta tačno izaziva ove poremećaje, imaju malo sredstava za lečenje.

Daljinac

(Telegraf.rs / menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA