≫ 

Sve veći broj muškaraca ima problema sa plodnošću: 6 načina da poboljšate kvalitet sperme

Poslednjih godina sve više se govori o problemima plodnosti kod muškaraca

  • 4

Poznato je da oko 50 odsto problema sa začećem imaju uzrok koji dolazi od muškaraca jer je sve više onih koji imaju problema sa supermom i kvalitetom iste, a na nju mnogi faktori utiču negativno.

Kako bi se situacija popravila, morate da obratite pažnju na to šta vašu spermu čini neplodnom, ali i da se fokusirate na one koje mogu da poprave njen kvalitet. Muški partner ima podjednaki udeo u plodnosti kao i žena i kako bi obezbedio reprodukciju muškarac mora da ima zdravu spermu. Od nje pored samog začeća zavisi i zdravlje bebe. Ovih 6 stvari može da poboljša kvalitet vase sperme i obezbedi vam začeće i zdravo potomstvo.

Seks, seks i što više seksa!

Foto: Shutterstock / Igra prljavih reči može da učini seks još boljim

Kada je reč o začeću, mnoge parove zbunjuje to koliko je čest seks dobar za začeće i koliko bi trebalo da ga bude ne bi li ostali trudni. Prvo, trebali biste da imate seks što više možete, a najmanje tri puta nedeljno. Drugo, ideja o čuvanju sperme je mit jer spermatozoidi umiru nakon nekoliko dana. Istraživanja pokazuju da je sperma koja je svea mnogo kvalitetnija. Ako ne možete da imate seks tri puta nedeljno, onda morate da masturbirate kako biste osvežavali vašu spermu novom.

Strast

Testosteron je hormone strasti. Seks moe da bude problem kada partneri pokušavaju da ostanu u drugom stanju ili imaju veštačku oplodnju, jer nije lako imati samo mehanički seks. Kako biste imali zdravu spermu morate da imate i veliku želju za seksom.

Pritisak i anksioznost uzimaju danak

Pritisak je prisutan sa i na obe strane kada je u pitanju velika želja za detetom. To može da frustrira i muškarca i ženu koja često razmišlja da li će i tog meseca propustiti šansu da bude oplođena. Muškarac ne mora da zna šta se sve dešava u ženskom telu kako bi imao seks sa njom. Ne mora da zna kad je ovulacija i da oseća dodatni pritisak zbog toga. Mnogo toga može da pokvari raspoloženje, poveća pritisak i anskioznost i tako vam unazadi šanse za potomstvo.

Veza

Odlazak u savetovalište je dobra ideja. Foto: Profimedia, Wavebreak

Parovi koji mesecima bezuspešno pokušavaju da začnu bebu su pod velikim pritiskom. Zbog toga ima je jako bitno da idu na savetovanja i upoznaju svoja tela malo bolje. Podpritiskom stvari moete učiniti samo gorim. Opustite se i prepustite se.


Način života

Potrudite se da odete kod lekara koji će utvrditi kakvog ste zdravlja i da li ste spremni da imate bebu. Alkohol i cigarete kao i povremena upotreba droge, utiču negativno na plodnost i oštećuju DNK sperme. Takođe, prekomerna težina kao i neuhranjenost uzimaju danak pa je neophodno da se malo pozabavite vašim životnim navikama.

Ishrana

Nedavna istraživanja su pokazala da i muškarci kao i žene moraju da se posvete ishrani i da vode računa šta i koliko jedu. Vitamin B9, karnitin, Omega 3 i Vitamin D mogu da vam pomognu u stvaranju zdrave i kavlitetne sperme.

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tash

    24. novembar 2018 | 22:43

    Greška! Seks treba imati 3 puta dnevno! Provereno!

  • Tuzan

    24. novembar 2018 | 22:06

    Eto ja isto imam problem s tim imam jedan testis nizi i nemogu da imam porod ,KADA VIDIM TUDJU MALU DECU HOCE SRCE DA MI PUKNE ZATO STO I JA NEMAM POROD .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA